maanantai 14. marraskuuta 2011

Kanadaan

Yhdysvaltojen ohella Kanada oli maa, jonne lähdettiin siirtolaiseksi. Sukulaisiani meni 1900-luvun alussa sinne kolme kappaletta. He saivat matkaseuraa samalta kylältä lähteneistä. Yhteensä kylältä sinne siirtyi kymmenkunta nuorukaista. Joukossa oli ainakin yksi pariskunta. Olen tutkinut tietenkin sukulaisteni vaiheita, joista onneksi on suvussa ollut hyvin tietoa. Samalla on tullut katseltua hiukan naapureista lähteneiden kohtaloa.

Kanada on tutkimuksen kannalta vähintään yhtä haasteellinen kuin Yhdysvallatkin. Sielläkään ei ole ollut mitään sellaista kattavaa väestökirjanpitoa, johon me olemme tottuneet seurakuntien rippi- ja historiakirjojen kautta. Lähteet ovat siis kovasti hajallaan. Onneksi verkosta löytyy sentään jonkun verran tietoa. Laitan tähän listan niistä ilmaisista lähteistä, joista olen löytänyt siirtolaisia koskevaa informaatiota. Ancestry.com ei ole tässä mukana, koska se on maksullinen. Olen pyrkinyt sitä hyödyntämään silloin, kun sen tietokantoja on ollut vapaasti luettavana. Siellä on mielestäni vähemmän kanadalaisia kuin yhdysvaltalaisia lähteitä. Tietysti kyse voi olla vain maiden erilaisesta asukasmäärästä. Tässä joitakin tietolähteitä: 








Koska sukulaiseni ja monet heidän aikalaisistaan menivät Port Arthuriin tai Fort Williamsiin, on Thunder Bayn alue lähteissäni yliedustettuna. 

Kanadaan muuttaneisiin suomalaisiin pätee sama kuin muihinkin Amerikan mantereelle siirtyneisiin: Heidän nimensä on voitu kirjata lähteeseen niin, että sitä voi olla vaikea tunnistaa. He ovat myös itse voineet muuttaa nimensä eri syistä. Hakuja tehdessä kannattaa siis käyttää mielikuvitusta.

2 kommenttia:

  1. Vanhaa suomalaissiirtolaisuutta Kanadassa on esimerkiksi Brittiläisen Kolumbian (BC)siirtolaisuus. Avioitumis- ja muita tietoja löytyy Brittiläisen Kolumbian arkistoista kts.
    http://www.bcarchives.gov.bc.ca/textual/governmt/vstats/v_events.htm

    Suomalaissiirtolaisista on tehty myös paikallisia historiikkeja, joita kannattaa metsästää. t. Riikka Kalmi
    (kts. blogini Kampusvaimo Kanadassa www.kampusvaimo2.blogspot.com)

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä! Sukulaiseni eivät ole eksyneet Brittiläiseen Kolumbiaan. Minulle se on siis tutkimatonta aluetta.

    Muistatko nimeltä noita paikallishistoriikkeja? Olen lukenut ainakin yhden, jossa haastateltiin vanhoja Thunder Bayn ympäristön suomalaisia.

    VastaaPoista