perjantai 26. heinäkuuta 2013

Sotilaat - mistä tulivat ja mihin joutuivat

Sotilaiden tutkiminen on sukututkijalle usein haastavaa, erityisesti kun mennään ajassa riittävän kauas taaksepäin. Rippikirjat eivät välttämättä kerro, mistä sotilas oli ruotuun palkattu. Eikä katselmusrullien antama informaatio ole aina avuksi. Syntymäpaikka voi olla läänin tai maakunnan tarkkuudella ilmoitettu. Toki tavallinen ruotusotilas useimmiten oli lähiseudulta. Usein otankin Hiskin avuksi ja tarkistan rippikirjoista, olisiko kukaan sopivana aikana syntyneistä Pekka Erkinpojista ruvennut sotilaaksi. Patronyymi voi olla ongelma, täytyy vain toivoa, että se löytyy jostakin kirkonkirjasta tai katselmusluettelosta.

Papit ovat hyvin eri tavoin tehneet merkintöjään. Siinä missä toinen merkitsi tunnollisesti, mihin henkilö rippikirjan sivulta lähti, tyytyi toinen vain vetäisemään nimen yli. Joskus yliviivaukset ovat niin paksuja, että alla olevia nimiä on vaikea lukea. Luulisin, että noin puolelle vastaan tulleista ruotusotilaista tai reserviläisistä olen pystynyt selvittämään alkuperän. Tosin en ole tehnyt tilastoa, ihan mutu-linjalla arviossani liikun. Silloin selvittämättömiin kuuluvat myös ne, joiden alkuperästä kyllä on hyvä arvaus, rippikirjan merkinnät eivät vain yksinkertaisesti riitä sitä varmistamaan.

Porin rykmentin univormut. Kuvalähde: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Porin_rykmentin_univormut.jpg
Sotilaita tietysti kuoli sodissa. Heistäkin on merkintöjä aika kirjavasti. Kun sotilasta ei haudattu kotipaikkakunnalleen, ei haudattujen luettelosta yleensä ole apua. Rippikirjassa voi olla kuolinvuosi tai sitten vaimosta tulee äkkiä leski. Tunnen huonosti Ruotsin arkistoja enkä tiedä, olisiko siellä eri sodissa kaatuneista luetteloita. Niin olettaisi, koska leskille ilmeisesti maksettiin avustus. Laittakaapa kommentteihin, jos tiedätte tällaisia luetteloita verkossa. Nimenomaan Ruotsin sotiin liittyviä sellaisia kaipailen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti