sunnuntai 25. elokuuta 2013

Lanko vai mikä?

Mitenkähän tämän selittäisin, ettei lukija menisi heti alkuvaiheessa sekaisin? Olavi Laurinpoika asui taloaan, kunnes vuoden 1705 aikoihin kuoli. Seuraava isäntä oli hänen poikansa Lauri Olavinpoika, jonka vaimo oli Anna. He kuolivat 1711. Tämän jälkeen henkikirjoissa on pari kertaa Laurin äiti Malin. Sitten tuli isoviha ja katkos niin henki- kuin kirkonkirjoihinkin.

Vuoden 1724 henkikirjoihin isännäksi on merkitty Antti Antinpoika, joka sopisi Laurin vävyksi, koska hänen vaimonsa oli Riitta Laurintytär. Heille on merkitty poika Heikki, mikä vähän ihmetyttää, koska pariskunta avioitui juuri noihin aikoihin. No, merkinnät kuitenkin jatkuvat tällaisina. Heikki avioitui, vaimon nimi oli Elin Antintytär. Vihityistä selviää, että kyseessä oli Heikki Olavinpoika. Hetkinen, miten tämä nyt menee? Tilannetta eivät paranna rippikirjat, joissa usein on vain pelkästään etunimiä. Kyllähän pappi pienen seurakuntansa tunsi.

Maata muokkasivat Olavi, Lauri, Antti ja Heikkikin, vaikka eivät ehkä juuri tällaisella välineellä. Lähde: pixabay


Lopulta 1737 Heikkiä sanotaan langoksi (svåger). Nykyisin lanko on joko vaimon veli tai sisaren mies. Sisaren mies hän tietysti voisi ollakin, mutta mitä hän teki talossa ennen avioitumistaan? Ja miksi juuri hänellä on vihityissä talon nimi ja morsiamella ihan toisen talon? Minun selitykseni on tällainen: Heikki oli itse asiassa Olavin ja Malinin poika ja Riitan setä. Hän oli lapsista nuorimpia ja melkein saman ikäinen Riitan kanssa. 

Ei selistystä luultavasti voi osoittaa oikeaksi, aukkoja on liikaa. Jäin vain miettimään, olisiko vaimon setääkin voitu sanoa langoksi vai olivatko Elin ja Antti välttämättä sisaruksia. No, hämäräksi tämä jää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti