torstai 19. syyskuuta 2013

NAD ja SVAR

Olen tainnut jo useamman kerran mainita, että maksoin SVAR:n kuukauden käyttömaksun ja olen nyt parin viikon ajan yrittänyt kerätä mahdollisimman paljon tietoa talteen. Sen pitempää kokemusta minulla ei ole, joten suokaa anteeksi mahdolliset virheet seuraavassa tekstissä. Ajattelin nimittäin verrata hiukan Ruotsin ja Suomen arkistolaitoksen tarjoamia digitaalisia palveluita keskenään. 

Ruotsin NAD vastaa kai lähinnä meidän Vakkaamme. Kummassakin voi etsiä arkistoaineistoja. NAD:n etuna on mahdollisuus rajata haku digitaalisiin aineistoihin. Ne myös aukeavat suoraan käyttöliittymästä, vaikka eihän Vakastakaan pitkä mutka ole Digitaaliarkistoon, mikäli aineisto on sinne tallennetu. NAD:n haku antaa sivun vasempaan reunaan mahdollisuuden rajata löytynyttä materiaalia arkistonmuodostajan, säilyttävän arkiston jne mukaan. Vakassa rajaus tehdään jo ennen hakua. Jonkinlainen perehtyneisyys arkistoihin lienee kummassakin avuksi. Aluksi olen molemmissa ollut hiukan sormi suussa, mutta käyttöliittymiin tottuu nopeasti. (Astian kanssa en vieläkään ole täysin yhteisymmärryksessä.)



SVAR vastaa meidän Digitaaliarkistoamme. Ruotsalaisten aiheenmukainen jaottelu jo ennen varsinaista hakua vaikuttaa näppärältä. Jos on kiinnostunut vain perukirjoista, voi sen kautta etsiä läänin ja seurakunnan, jonka perukirjat kiinnostavat. Digitoitujen aineistojen lisäksi SVAR:ssa on muutama tietokanta. Niistä kannattaa ennen haun tekemistä vilkaista, mitä alueita tietokanta kattaa. Läheskään kaikissa ei ole koko Ruotsin tietoja.

Hakemistoja on SVAR:ssakin vaihtelevasti. Eräissä muuttaneiden luetteloissa oli nätisti vuosittaiset hakemistot. Landskapshandlingar (mitähän se on suomeksi, kuitenkin veroluetteloita ym. 1500 - 1600-luvuilta) piti monesti selata järjestyksessä, kunnes löysi etsimänsä.  En ole selvillä, millä periaatteella hakemistoja Ruotsissa tehdään. Erilaiset haut ja selaamiset tuntuvat toimivan Ruotsin puolella nopeasti, ehkä aavistuksen nopeammin kuin Digitaaliarkistossa. Sielläkin on tosin parannusta tapahtunut sitten alkuaikojen.

Jos edellä olevassa on jotain kritiikkiä, ei se tarkoita sitä, ettenkö olisi digitoinnista ylettömän kiitollinen. Paljon on säästynyt kaukolainauksen maksuja. Ruotsiin tuskin olisin lähtenyt ollenkaan tutkimaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti