perjantai 15. marraskuuta 2013

Vieraana kirkonkokouksissa

Otsikko tarkoittaa, että olen selannut yli 600 sivua asiakirjoja, jotka kulkivat Digitaaliarkistossa nimellä  kirkonkokouksen ja kirkkoneuvoston pöytäkirjat ja muut asiakirjat. Minusta näytti, että joukossa oli myös pitäjänkokousten pöytäkirjoja. Niitä oikeastaan etsinkin ja kirkonkokouksiin päädyin, kun pitäjänkokousten asiakirjoja ei arkistosta löytynyt 1800-luvun alusta, ainakaan digitoituina. Halusin nimittäin tietää, olisiko pitäjänkokous lausunut mitään henkilöstä, joka oli otettu tuolloin pitäjänsuutariksi.

Pääasiassa pöytäkirjoissa käsiteltiin kirkon asioista, kirkon korjauksia, kellojen hankintaa, lukkarin valintaa jne. Ainakin se hyöty selaamisesta oli, että löysin lisätietoja tutkimaani sukuun kuuluneista kuudennusmiehistä. He ilmeisesti olivat toimineet toimessaan lyhyehkön aikaa, koska rippikirja ei maininnut heidän olleen tässä luottamustoimessa. Joidenkin kohdalla oli myös käytetty titteliä lautamies. Ilmeisesti se kuvasi heidän asemaansa. Sikäli kuin ymmärsin eivät lautamiehet olleet kaikki koolla.

Tässä on jo siirrytty keisarivallan aikaan. Lähde: Digitaaliarkisto


Antoisinta sukututkijalle olivat tiedot seurakuntalaisten rikoksista. Pöytäkirjojen lomassa oli lappusia, joihin oli kirjattu käräjillä tuomion saaneiden tietoja. Kun nämä olivat raipparangaistuksensa saaneet, seurasi vielä kirkonrangaistus. Näistä raipparangaistuksensa kärsineistä oli tullut tietoja kirkkoherralle. Joukossa oli myös otteita käräjäoikeuden pöytäkirjoista. Lisäksi pöytäkirjoissa oli hyvinkin yksityiskohtaisia kuvauksia muun muassa siitä, miksi jotkut halusivat purkaa kihlauksensa. Niissä kohdissa tuntui hiukan siltä kuin olisi istunut kärpäsenä katossa seuraamassa kokousta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti