tiistai 15. lokakuuta 2013

Vanhoiksi tulemme jokainen

Siis ellemme kuole sitä ennen. Tämä juttu ei varsinaisesti käsittele pitkäikäisyyttä, vaan vanhuksia ja teknologiaa. Vanhusten avuksi kehitetään monenmoista. Jokin aika sitten luin laitteesta, johon ladataan muutamia ruoka-annoksia, joista vanhus sitten valitsee haluamansa. Tämän jälkeen laite sujauttaa ruuan mikroon ja kohta on ateria valmis.Testaajia on kuulemma löytynyt ja hyvä niin. Kysyä kuitenkin voi, miten laitteen ajatellaan toimivan vähemmän tekniikkaan suuntautuneiden kohdalla. 

Omat vanhukseni - voin huoletta käyttää tätä nimitystä, koska sellaisia he sanovat olevansa - eivät ole mitenkään avuttomia eivätkä peloissaan tekniikan suhteen. Tietokoneen käyttöä eivät kuitenkaan ole motivoituneet opettelemaan. Vanhat sormet saavat myös toisinaan kännykän sekaisin eikä ohjeiden tihrustaminen pieneltä näytöltä onnistu. He ovat silti tulleet pitkän matkan lapsuutensa sähkölampun, radion ja pankkikirjan Suomesta tähän nykyiseen, jossa pärjäävät pikkuisen avustettuna.

Tekniikan huippua omana aikanaan. Lähde: wikimedia


Kun vanhuksille suunnitellaan laitteita, pitäisi toimintakyvyn rajoitteet ottaa käyttöliittymissä paremmin huomioon. Isot ja selkeät napit, mahdollisuus aina palata alkuun, isot näytöt/selkeä puhe, automaattiset päivitykset ilman asennuksia, siinä muutamia ehdotuksia. Pyrkimys yksinkertaisuuteen kovin monien mahdollisuuksien sijaan. Olen ihan varma, että teknisesti olisi mahdollista kehittää tietokone, jossa olisi vain ne toiminnot, joita vanha ihminen tarvitsee (sähköposti, verkkoselailu). Myös puhelimia voisi edelleen yksinkertaistaa, vaikka niiden kehittelyssä vanhukset on muistettu hiukan paremmin. Luulisi kiinnostavan, niin merkittävän ryhmän ikääntyvät jo nyt muodostavat.

2 kommenttia:

  1. Työni puolesta törmään näihin ongelmiin jatkuvasti. Viimeksi en tiennyt itkeä vaiko nauraa kun asiakkaalla oli "seniori kännykkä" jonka näppäimet olivat hyvät, näytöstä ei saanut selvää ja ohjekirja oli varmaan 8pisteen fontilla. Isot numerot ovat ihan ok, jos vielä sattuu muistamaan ne puhelinnumerot, sillä osoitekirjan teksti on liian pientä.
    Vanhuksille on kehitetty Seniori PC tietokone, jossa ovat vain nuo "tärkeimmät" ohjelmat. Se on tehty linuxin päälle ja käyttää ilmaisohjelmia. Toimii hyvin. Yritys tarjoaa laitteelle tukea ja huoltoa.
    Sitten ovat nämä iOS laitteet, joihin saa tarvittaessa puhetta ja tekstiä on helppo suurentaa. Ja apuvälineohjelmiakin löytyy koneille, mutta eipä niitä tahdo kaikki saada.
    - Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, pitääpä tutustua Seniori PC:hen. Jos se on Linuxille tehty, ei tietoturvaohjelmistojen asentelua ilmeisesti tarvittaisi, mikä helpottaisi monen vanhemman ihmisen asemaa koneen käyttäjänä.

      Edelleen peräänkuulutan yksinkertaisuutta ja helppokäyttöisyyttä. Ei pitäisi olla mikään häpeä tehdä "karvalakkimalleja" laitteista.

      Poista