maanantai 27. kesäkuuta 2016

Kortistoja tutkimassa

Moni sukututkija on selannut maakunta-arkiston perukirja- tai lainhuudatuskortistoa. En ole selvillä siitä, onko tällaisia ihan jokaisessa maakunta-arkistossa eikä arkistolaitoksen aineistoja esittelevä sivukaan vastaa kysymykseen. Niitä on laadittu jossain vaiheessa arkistohenkilökunnan toimesta. Joka tapauksessa kortisto tarjoaa oikotien (käräjät, pykälä pöytäkirjassa) näiden asiakirjojen löytämiseen. Joskus tutkijalle voi riittää jo kortissa mainittu kuolinpäivä, jos kyseessä on kaukaisempi sukulainen. Muuten voi tilata pöytäkirjan ja kenties sen liitteistä löytää nipun virkatodistuksia (erityisesti 1900-luvulla kirjoiteut tarjoavat kaivattua tietoa) tai lisätietoja sukutilan historiasta.

Nyt näitä kortistoja on alettu digitoida. Itseäni eniten kiinnostavat Turun ja Hämeenlinnan maakunta-arkistojen kortistot. Turusta on digitoitu lainhuudatuskortisto, ja perukirjakortisto lienee parasta aikaa työn alla. Lisäksi Turun kaupungin asukkaita tutkiville on tarjolla Dahlströmin kortisto. Jos oikein Digitaaliarkistoa tulkitsen, ei Hämeenlinnan kortistoja ole vielä käytettävissä digitaalisessa muodossa. 

Oulun maakunta-arkiston kortistoista on digitoitu vain kruununtilojen katselmuskortisto. Siellä kuitenkin on vastaavat perukirjoista ja lainhuudoista sekä lisäksi useita muita kortistoja. Vaasan maakunta-arkiston rekistereistä ehkä mielenkiintoisimpia ovat tuomiokuntien ja raastuvanoikeuksien rekisterit, jotka pitävät sisällään maaseutupaikkakuntien kiinnekirjakortistoja sekä Vaasan lainhuutorekisterikortteja. Erikoista on, että kiinnekirjakortistojen kohdalla noudatetaan 100 vuoden aikarajaa. Muistaakseni lainhuudot kuitenkin ovat julkista tietoa, en ole niiden tutkimiseen käyttölupia tarvinnut. 

Löjalaisiakin on joskus tullut tutkittua, tosin 1700-luvun puolelta. Lähde: Digitaaliarkisto
 
Muista maakunta-arkistoista en huomannut digitoituja kortistoja. Toivottavasti tulevat kuvausvuoroon pikapuoliin. Tosin muutkin toimijat ovat voineet tehdä kortistoja, joita on saatettu säilyttää maakunta-arkistoissa. Esimerkkinä vaikka moottoriajoveuvokortistot, joita on ainakin Turun ja Porin, Hämeen ja Mikkelin lääninhallitusten arkistoista. Niin ja lopuksi: Olen näistä ehkä kirjoittanut useammankin kerran, mutta kertaus ei liene pahasta.

1 kommentti:

  1. Arkistojen Portissa on kerrottu lainhuutokortistojen esiintymisestä (http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Lainhuudot). Sen mukaan ”monissa maakunta-arkistoissa (erityisesti Hämeenlinna, Jyväskylä, Oulu, Turku ja Vaasa) on laadittu hakemistoja vanhoihin, ennen vuotta 1932 myönnettyihin lainhuutoihin ja/tai kiinnekirjoihin”.

    Kortistoja digitoidaan mielellään, koska työ on melko nopeaa ja kortistomuotoinen tieto usein monia käyttäjäryhmiä kiinnostavaa. Digitoinnin etenemistä voi seurata vuosittaisesta digitointisuunnitelmasta (http://www.arkisto.fi/fi/arkistolaitos/tehtavat/saeilyvyyden-turvaaminen/digitointi/digitoinnin-edistyminen/) sekä vielä tarkemmin viikon sisällä digitoitujen aineistojen listauksesta (http://digi.narc.fi/digi/uudetkuvat/).

    Marko Oja,
    tiedottaja,
    Kansallisarkisto

    VastaaPoista