Paitsi yllä mainittuja akteja, on nyt avattu myös valtiorikosylioikeuden päätöstaltiot. Niihin on kirjattu ylioikeudelle valtiorikosoikeuksien päätöksistä tehdyt anomukset (kirjelmät) ja oikeuden päätös asiassa. Päätöksiä näyttäisi olevan lähes 28 000. Jos yhtään ymmärrän, niiden pitäisi vastata ylioikeuden akteja, joissa tietoa vangituista on paljon enemmän.
Lisätietoa voi sen sijaan löytyä valtiorikosoikeuksien tuomioluetteloista. Niistä olen joskus aiemmin kirjoittanutkin. Jos esivanhemman asiaa käsitelleen valtiorikosoikeuden paikka on tiedossa, kannattaa Portista selvittää oikeuden mahdolliset numerot. Tuomioluetteloissa on mukana ihmisiä, joiden asia ei koskaan päätynyt valtiorikosylioikeuteen. Joko he tyytyivät tuomioonsa tai esimerkiksi kuolivat pois.
Vankikortti. Lähde: Digitaaliarkisto
Paras viimeiseksi. Itselleni uusi tuttavuus on sotavankilaitoksen aakkosellinen vankikortisto. Sitä en ole aiemmin selannut. Siihen pätee sama, mitä edellä sanoin valtiorikosoikeuksien tuomioluetteloista. Itse löysin sieltä erään vankileirillä kuolleen sukulaisen kortin. Hänen asiansa käsiteltiin valtiorikosoikeudessa, olen aktin nähnytkin Kansallisarkistossa. Ylioikeuteen hän ei ehtinyt asiaansa viedä, koska kuoli jo heinäkuussa 1918.
Valtiorikosoikeuksien ja valtiorikosylioikeuden tuomioluetteloiden rajoitukset Digitaaliarkistossa on poistettu, mutta teknisten ongelmien vuoksi ne eivät vielä ole näkyneet käyttäjille tutkijasalien ulkopuolella. Tätä korjataan parhaillaan.
VastaaPoista