Päätin katsoa, mitä kuolinsyitä Viljakkalan seurakunnassa oli kirjattu 100 vuotta sitten. Kun seurakunta oli kovin pieni, otin mukaan vuodet 1913 ja 1914 sekä sen osan, mitä vuodesta 1915 oli digitoitu (toukokuulle). Viljakkalassa kuoli tuona aikana 94 henkilöä. Jos oikein laskin, heistä 24 oli lapsia. Ilmeisesti lapsiksi laskettiin rippikoulua käymättömät (?), koska 16-vuotiaana kuollut oli jo saanut merkinnän "naimaton". Lapsikuolleisuus oli siis vielä 100 vuotta sitten yleistä.
Kuolinsyitä katsoessa meinasi heti mennä sormi suuhun. Yleisimpiä kuolinsyitä oli täkytauti. En muista aiemmin sellaiseen törmänneeni. No onneksi Google tiesi vastauksen. Täkytauti oli toiselta nimeltään keuhkotauti. Asiasta oli maininta myös Suku Forumilla. Yksi lähde mainitsee sanan olleen käytössä Lounais-Suomessa. Viljakkala ei nyt oikein Lounais-Suomea ole, mutta ehkä pappi oli sieltä kotoisin?
Muuten kuolinsyissä ei ole mitään kovin ihmeellistä. Vanhuuteen kuoltiin edelleen runsaasti, nuorin siihen menehtynyt taisi olla 71-vuotias ja joku vielä nuorempi oli kuollut heikkouteen. Muutama erikoisempikin kuolinsyy sentään viljakkalalaisilta löytyi. Ehkä kiinnostavin oli myrkytystapaus, jonka uhri oli 28-vuotias talonemäntä Karhelta. Kuparia, lipeää vai jotain muuta? Tästä, samoin kuin listalta myös löytyneistä tapaturmaisesta kuolemasta ja itsemurhasta olisi varmasti tuon ajan lehdissä lisätietoa. En kuitenkaan nyt ehtinyt yliopistonkirjastoon niitä lukemaan.
Kurkkumädän, keuhkokuumeen ja halvauksen on varmaan tavallinen ihminenkin pystynyt tunnistamaan. Kun listalla esiintyivät myös syöpä, sydänhalvaus, aivohalvaus, umpisuolentulehdus, sokeritauti ja aivokalvontulehdus, päättelin, että osa noista ihmisistä oli mahdollisesti ollut lääkärin hoidettavana ennen kuolemaansa. En tiedä, oliko Viljakkalassa lääkäriä tuolloin, mutta isommissa naapurikunnissa sellainen oli eikä Tampereellekaan ollut ihan mahdoton matka. Umpilisäkkeen poistaminen saattoi ehkä tuohon aikaan jo onnistua (?), mutta muuten ei näille taudeille juuri parannuskeinoja ollut.
Kuva on parikymmentä vuotta myöhemmältä ajalta ns. rivihaudalta, jollaiseen köyhempi väki haudattiin myös 100 vuotta sitten.
Tässä linkki tuohon joukkomyrkytystapaukseen, jonka seurauksena 28-vuotias talon emäntä kuoli.
VastaaPoistahttps://puheenvuoro.uusisuomi.fi/veikkohuuska/157602-erikoinen-murhenaytelma-sadan-vuoden-takaa/