Huomasin tänään, että SSHY:n jäsensivuille on tullut Viljakkalan seurakunnan arkistoa osittain vuoteen 1915 saakka. Hienoa! Ei silti, että minulla olisi noin tuoreita sukujuuria seurakunnassa. Mutta muutama Tampereella asunut sukulainen on avioitunut viljakkalalaislähtöisen kanssa. Pääsen varmaan nyt tarkistamaan (vielä en ole ehtinyt) heidän tietojaan alkuperäisistä lähteistä. Seurakunnan digitoidut rippikirjat yltävät nyt vuoteen 1914, syntyneet vuoteen 1910, vihittyjä on 1915 saakka, haudattuja, rippilapsia ja muuttaneita samoin. Lisäksi on vierasseurakuntalaisista kastetut, vihityt, haudatut ja rippilapset vuoteen 1914 tai 1915 asti.
Noiden vierasseurakuntalaisten kohdalla jää usein miettimään, miksi käytettiin toisen seurakunnan palveluja. (Vanhan ajan papit eivät varmaan mieltäneet tuottavansa palveluita seurakuntalaisilleen). Viljakkalan kohdalla maantiede oli aika ratkaiseva. Ikaalisten itäosan (Isoröyhiö, Luhalahti) asukkaiden matka Viljakkalaan oli lyhyempi kuin omalle kirkolle. Kyrösjärven ylitys ei kaikilla keleillä houkutellut, vaikka lyhensi matkaa Ikaalisten kirkolle. Sama päti tietysti myös, jos pappi pyydettiin tulemaan kotiin. Samoin Hämeenkyrön ja Ylöjärven joistakin osista oli Viljakkalaan lyhyempi matka kuin omaan kirkonkylään. Muitakin syitä varmaan oli.
Ihmettelin, kun vierasseurakuntalaisten joukossa oli jonkin verran teiskolaisia, samoin tapahtui muuttoa seurakuntien välillä. Jostain muistin lokeroista löytyi sana Länsi-Teisko. Toden totta, Teiskoa oli aikoinaan myös Näsijärven länsipuolella. Muuttaneet kiinostavat erityisesti. Missä vaiheessa lähtivät Tampereelle nuo sukulaisteni kanssa avioituneet? Ehkä he löytyvät luetteloista. Muutto näkyy olleen tyypillisesti toisaalta naapuriseurakuntiin suuntautunutta, toisaalta on lähdetty Tampereelle ja Pirkkalaan, todennäköisesti Nokialle tai Pispalaan.
Viljakkalalaisten muuttokohteita vuoden 1912 lopulla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti