Nimittäin Aamulehdessä, jonka 9.9.1906 ilmestynytttä numeroa päätin vilkaista. Tuo päivä oli sunnuntai, mutta lehti tyytyi ilmestymään nelisivuisena. Ei siis hirveästi luettavaa pyhäpäiväksi. Jätän maan ja maailman suuret uutiset seuraavasta sivuun, ne kun ovat ainakin osittain tuttuja historiasta.
Minua on aina kiehtonut Aamulehdessä otsikolla "Matkustavaisia" julkaistut tiedot siitä, ketä kaupungin hotelleissa ja matkustajakodeissa majaili. En tiedä, kuinka kattavia tiedot olivat. Joka tapauksessa 110 vuotta sitten liikkeellä oli väkeä Turusta, Vaasasta, Raumalta, Helsingistä sekä Satakunnan ja Hämeen maaseutupitäjistä. Titteleinä herra, kauppamatkustaja, kapteeni, rouva, neiti, maanviljelijä, kaupanhoitaja ja niin edelleen. Melko tavallista väkeä, mutta ei ihan kaikkein köyhimpiä. Kaksi saksalaista joukossa, molemmat Hampurista. Oppenheim ja kauppamatkustaja Stahl. Ensimmäisen ammattia ei kerrottu.
Kakkossivulta poimin pikku-uutisen poliisin vanhasta tutusta. Tai lehti käyttää ilmaisua "poliisille hyvin tunnettu". Tämä oli ahdistellut ja kivellä uhkaillut kadulla kulkenutta. Paikalle oli kerääntynyt töllistelijöitä, jotka yrittivät estää poliisin toimintaa. Häirikkö oli kuitenkin otettu kiinni. Eipä olleet entiset ajatkaan niin rauhallisia kuin ne joskus esitetään.
Seuraavalla sivulla kerrotaan kotirauhan rikkomisesta Lapinniemen tehtaalla. Kotirauha tehtaalla? Jos jutun oikein ymmärsin, oli tehtaalla menossa lakko ja siellä oli rikkureita töissä. Jokinmoinen joukko työtekijöitä tunkeutui tehtaan alueelle ja ilmeisesti siellä sijainneisiin insinöörien asuntoihin. Tuomio kotirauhan rikkomisesta tuli muutamalle. Ehkä koteihin, ei tehdasalueelle, tunkeutumisesta. Näin 110 vuotta myöhemmin luettuna hiukan sekava juttu.
Takasivulta poimin ilmoituksen, jonka mukaan Vartiotorninkadulla oli myynnissä suuri Filotendra. Tilanahtaus mainittiin siitä luopumisen syyksi. Onneksi Google löytää selityksen Filotendralle. Vehkahan se oli käynyt liian suureksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti