Ancestry.se ilmoitti, että kaikkiin Ancestryn brittiläisiin kokoelmiin pääsee tänä viikonloppuna ilmaiseksi. En linkitä hakusivua, kun se vaikuttaa olevan vain tunnukset omistaville. No, minulla ei sinänsä juurikaan ole yhteyksiä Britanniaan, omissa sukuhaaroissa ei tiettävästi lainkaan. Jos ei ihan nykypäivää oteta huomioon. Mutta muistitiedon mukaan kotikylältä on yksi henkilö aikoinaan sinne muuttanut. Olen aina miettinyt, miten kielitaidoton ennen sotaa tuli lähteneeksi Lontooseen. Tietokannat eivät vastanneet. Ainoa samalla nimellä ja syntymävuodella varustettu oli matkustanut Liverpoolin kautta Kanadaan. Onhan etsimäni henkilö tietysti voinut avioitua.
Noista brittiläisistä tietokannoista olen aiemminkin (kun ne ovat olleet vapaasti käytettävissä) etsinyt tietoa nimenomaan Iso-Britanniaan saapuneista ja sieltä lähteneistä matkustajista. Olen silloin hakenut Suomessa käymässä olleita tai tänne palanneita Amerikan siirtolaisia. Sukulaispariskunnan Suomen vierailu 30-luvulla siellä näkyy, samoin kotimaahan palannut sukulaisperhe ja pari kotikylän miestä. Suomalaiset nimet ovat olleet vaikeita briteillekin, niinpä kaikkia takaisin tulleita en ole löytänyt.
FÅA:n romutetun rahtilaivan M/S Asynjan ankkuri Helsingin Liuskasaaressa. Lähde: wikimedia
Olen ihmetellyt, miksi näistä kotimaahan palanneista on niin vähän tietoa. Siirtolaisinstituutti varmaan tietäisi, mutta en ole tullut kysyneeksi. Luulisi, että laivojen matkustajaluettelot olisi pitänyt laatia kumpaankin suuntaan matkattaessa. Ovatko ne olemassa jossakin? Kuka tekisi niistä hakukelpoisen tietokannan? Useinhan Amerikan reissun ajankohta on vain hyvin summittaisesti tiedossa, joten luetteloita ei oikein voi ruveta selaamaan, vaikka niitä jossakin saisikin eteensä. Takaisin palanneet eivät ehkä ole yhtä kiinnostavia kuin uudelle mantereelle jääneet. Kertomatta jäänyttä tai jo unohtunutta tietoa voisi silti löytyä heistäkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti