Päätin sivistää itseäni (ja teitä) katsomalla, millaisia uutisia liittyy niihin kyliin, joissa on asunut sukuani. Hyödynnän lähinnä Historiallista sanomalehtikirjastoa. Ehkä tästä syntyy jonkinlainen sarja, katsotaan. Pyrin siihen, että uutisia löytyisi ajalta, jolloin sukuani on todella asunut kylässä. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista. Myöhemmätkin uutiset saavat kelvata.
Viimeinen sukuni edustaja, joka asui Mouhijärven Ryömälän kylän Vähä-Nyppelin talossa, oli Matti Kustaa Matinpoika (1812 - 1857). Voi olla, että hänen lapsiaan asui vielä myöhemminkin kylässä, en ole selvittänyt heidän vaiheitaan. Matti ei ollut suora esi-isäni, hänen isänsä kyllä oli. Matti oli myynyt tilan ennen kuolemaansa.
Matin elinajalta on vain yksi uutinen Ryömälästä. Se on vuodelta 1853. Finlands Allmänna Tidning-lehden mukaan Ryömälän Iso-Nyppeli myytiin huutokaupalla velkojen takia. Rippikirjat eivät tiedä kertoa Iso-Nyppelin uutta omistajaa, talossa näyttää asuvan vain entisiä tilallisia. Vasta 1865 alkavaan kirjaan ilmestyy teksti "Hela Ryömälä by eges af Majoren och riddaren Alex. Forss". Ryömälän kartano oli syntynyt. Jos oikein ymmärsin, Meidän kylät-kirja (Arvo Mäkelä ym.) ajoittaa kartanon muodostumisen hiukan myöhemmäksi 1880-luvulle.
Ennen Johan Alexander Forssia kylän kolmella tilalla (Iso-Nyppeli, Vähä-Nyppeli, Esko) oli muita, melko lyhytaikaisia omistajia. Uutinen samassa lehdessä 1869 kertoo, että entisen kruununvoudin ja ritarin J. F. Lagerbladin omistukset noilla kolmella tilalla olivat huutokaupan kohteena. Ilmeisesti tuolloin Forss teki tarjouksen tiloista. Tarjous ei kuitenkaan riittänyt kattamaan velkoja. Veloista ja kiinnityksistä oli tarkemmin juttua samassa lehdessä 1871. Osa kiinnityksistä mitätöitiin Karkun ja Mouhijärven käräjäoikeudessa. Nähtävästi Forssista tuli tässä vaiheessa omistaja. Edellä mainitun kirjan mukaan omistaja vaihtui uudestaan jo 1890.
Kesti vähän aikaa tajuta, että tällä isojaonjärjestylykartalla näkyvät Ryömälän kartanon rakennukset. Vähä-Nyppeli lienee vanhalla paikallaan tässä Kansalaisen karttapaikan kartassa.
Tässä siis pieni pala Ryömälän kylän historiaa lehtiuutisten kertomana. Jos majuri Forssin elämä kiinnostaa, muistokirjoitus hänen kuolemansa jälkeen löytyy ainakin Hufvudstadsbladetista 1903.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti