tiistai 10. toukokuuta 2016

Miehiäkin ripitettiin

Jatkan edelleen Ylöjärven seurakunnan kirkkokurin alaisten luettelon parissa. Koska ajattelin mainita rangaistuja nimeltä, siirryn luettelon alkupäähän. Aloitusvuosi on 1820. Tarkkaan ottaen päätin katsoa, missä määrin salavuoteudesta rangaistuksen saaneiden joukossa oli miehiä. Semmoinen tuntuma on, että aivan valtaosa heistä oli naisia. Tietysti, koska he jäivät kiinni aviottoman lapsen syntyessä. Muistan kuitenkin eräästä toisesta seurakunnasta sukulaismiehen joutuneen papin puhutteluun (ja luetteloon) asiasta vielä 1920-luvulla. 

Mutta aloitetaanpa 1820-luvulta. Jo 1822 on renki Kalle Akselinpoika saanut rangaistuksen salavuoteudesta. Koska kyseessä on pelkkä luettelo, ei siitä voi päätellä, kenen kanssa hän on siihen syyllistynyt. Rippikirjakaan ei tarjoa lisävalaistusta. Sitten on mentävä pari vuotta eteenpäin ennen kuin seuraava salavuoteudesta rangaistu mies tulee vastaan. Hän oli renki Josef Gabrielinpoika. Nytkään ei rippikirja tarjoa apua. Seuraavana vuonna on samasta syystä rangaistu torppari Elias Kankaanpäätä. Tällä on merkintä rangaistuksesta rippikirjassa, sen sijaan hänen vaimollaan ei. Muuten vaimo kyllä ilmestyi sopivasti kuvioon mukaan ja lapsikin syntyi 1824. Hm?

Näin asia yleensä ilmaistiin suomeksi. Lähde: Digitaaliarkisto

Seuraavat miehet tulevat vastaan 1826, 1829, 1830 ja 1832 (ei lainkaan naisia rangaistuna). Sitten on pitkä tauko, kunnes 1851 on kaksikin miestä saanut ripityksen tästä aiheesta. Muuten miesväkeä kyllä luettelossa oli, esimerkiksi varkaudesta rangaistuna. Päätin lopettaa seurannan tähän vaiheeseen, koska mitään uutta se ei tuntunut antavan. Vertailua pitäisi tietysti tehdä myös eri seurakunnista. Voihan olla, että eri papit suhtautuneet miesten avioliiton ulkopuolisiin suhteisiin eri tavoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti