tiistai 22. marraskuuta 2016

Nikkilästä Nikkilään

Vuoden 1732 aikoihin Matti Yrjönpoika Nikkilä Karkun (Suoniemen) Sarkolasta näyttää siirtyvän Karkun Väkisten (Jassalan) Knuutille (Knuutilaan), jota myöhemmin kutsutaan myös Nikkiläksi. Ensimmäiseksi tuli mieleen, että kyläjako on tuossa jotenkin muuttunut, mutta niin ei taida olla. Kansalaisen karttapaikka näyttää, että Väkinen ja Sarkola ovat melkein 15 kilometrin etäisyydellä toisistaan ja sekä Nikkilä että Knuutila löytyvät kartalta edelleen. Ihan oikea muutto oli siis kysymyksessä.

Nämähän ovat hiukan hankalia tutkia, koska Karkusta ei ole tuolta ajalta rippikirjoja eikä Sarkolan Nikkilää näy Suoniemenkään ensimmäisessä kirjassa. Mielestäni kuitenkin Matin isän Yrjö Juhonpojan sekä äidin Agneta Martintyttären kuolemat Väkisissä todistavat, että kyseesä on sama perhe, johon Sarkolassa syntyi 1705 Matti-niminen poika. Hänen 1721 syntynyt veljensä Yrjö on sitten saanut syntymäajan rippikirjoihinkin. Yrjöjä ja Matteja on riittänyt moniin taloihin, mutta Agneta Martintytärtä heidän äidikseen ei sentään Karkussakaan useampaan.

Karkun henkikirjaa 1733. Lähde: Digitaaliarkisto
 
Taloista tiedän valitettavan vähän. Sarkolan Nikkilä oli lipunkantajan virkatalo eli puustelli. Lipunkantaja näyttää sinne ilmestyneenkin vuoden 1733 henkikirjaan. Lipunkantaja Tammelinin vaimo Lifman. Jotta asia saataisiin vielä sekavammaksi, mainitsee seuraava henkikirja Nikkilässä furiiri Tujulinin vaimon Lifmanin. Ottiko virkatalon haltija tilan tuolloin käyttöönsä? Siksikö Matin lähti pois? Ilmeisesti Matti vei kotitilansa nimen mukanaan, mikä oli läntisessä Suomessa aika harvinaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti