sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Lähteiden merkitsemisestä

Lähteiden merkitseminen muistiin on tärkeää, sen ymmärrän ja olen jopa karvaasti kokenut, kun joskus olen kuvitellut muistavani asian muutenkin. Ongelmani johtuu laiskuudesta ja on sikäli uusi, että vasta digitoinnin aikakautena olen ruvennut kaipaamaan vähemmällä pääsemistä. Kun löydän tiedon, jonka kirjaan sukututkimusohjelmaan, en millään jaksaisi ruveta kirjaamaan lähteeksi "Viljakkala rk 1808 - 1817 s. 10" (keksitty).  Ja niin edelleen joka ainoa rippikirjasivu tai mikä nyt sattuukaan olemaan kyseessä...

Olen tosiaan alkanut kaivata tähän kopioi-liitä-toiminnolla selviämistä. Mielestäni se ei kuitenkaan tärkeimmistä suomalaisista digitoiduista lähteistä oikein onnistu. Enkä nyt kyllä muista, onnistuuko ulkomaisistakaan, en ole hoksannut kokeilla. Otetaanpa tähän näytekuva Digitaaliarkistosta (tiedän, ei ole s. 10):

Jos tuolta nyt linkin pystyisikin kopioimaan, niin sivunumeroa sieltä ei saa. Pelkästään linkkejä ei taas lähteeksi kannata laittaa, koska osoitteet  voivat muuttua.  Hiukan paremmin (kahdella kopioinnilla) homma voisi onnistua SSHY:n hakemistosta:


Mutta voisiko sen tehdä jotenkin vielä näppärämmin?

Jossakin vaiheessa harkitsin tietojen tallentamista kuvina omalle koneelle. Jos kuvat hyvin nimeäisi, saattaisi sillä pärjätä. Tallennustilaahan nykyisin on riittävästi ja varmuuskopioita saa erilaisia välineitä ja palveluja käyttämällä. Mutta: saako jokin ohjelma 20 vuoden kuluttua jpg-muotoisen kuvan avatuksi? Vai olisiko edessä satojen, kenties tuhansien kuvien muuntaminen johonkin toiseen muotoon? Ei sekään houkuttele.  Toistaiseksi siis varmuuden vuoksi kirjoittelen alkuperäisen lähteen nimen ja sivunumeron kiltisti muistiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti