keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Nälkävuosien lehtijuttuja 2/2

En tiedä, sopiiko nälkävuosien muistelu tähän keskikesän juhlan aikaan. Toisaalta kai juuri näihin aikoihin oltiin parempinakin vuosina huolissaan halloista, jotka voivat vahingoittaa ruista. En ole mikään maanviljelyksen ekspertti, joten jatketaanpa lehtijutuilla. 

Helsinfors Dagblad kertoi 6.3.1868 sairaustilanteesta Ikaalisten piirilääkärin alueella. Ikaalisissa kertoo piirilääkärin raportti lavantautiepidemian ehkä hieman hellittäneen. Tosin ihmiset olivat nälästä niin heikkoina ettei kaikista voinut tietää, olivatko he sairaita. Lavantautia sairasti tuolloin noin 350 ihmistä ja tammikuussa siihen oli kuollut 42 henkeä. Jämijärvellä vastaavat luvut olivat 60 ja 13, Hämeenkyrössä 400 ja 50, Kankaanpäässä 80 ja 18, Honkajoella 60 - 80 ja 14, Karvialla 30 ja 5 sekä Parkanossa 120 ja 19. Ruovedellä ja Kurussa terveystilanteen sanottiin olleen tyydyttävä. Koko piirin alueella oli vuoden 1868 tammikuussa noin 1050 henkilöä sairastanut lavantautia ja 160 kuollut siihen. 

Useimmissa seurakunnissa väkimäärä väheni, koska kuolleisuus ylitti moninkertaisesti syntyvyyden. Seuraava Helsinfors Dagblad-lehden tilasto kertoo tilanteesta Ylä-Satakunnan ylisen kihlakunnan osalta. 



Apuakin puutteen keskelle pyrittiin saamaan, vaikka se usein jäi riittämättömäksi. Vuonna 1868 apu alkoi jo paremmin tavoittaa tarvitsevia. Ilmarinen lainaa 15.5.1868 Tampereen Sanomien uutista 400 tynnyristä itäviä ohria. Ne oli tarkoitus antaa Ikaalisten, Jämijärven, Parkanon, Kankaanpään, Honkojoen ja Karvian kuntiin jaettavaksi siemenviljaksi. Siemenet annettiin lainana, korotta ja luonnossa takaisin maksettavina. Maksu tapahtui saman vuoden tai jonkin seuraavan vuoden syksynä. Näin viljaa voitiin lainata uudestaan tarvitseville. Kun hätä loppuisi, perustettaisiin säästörahasto, jonka koroilla autettaisiin Ikaalisten kansakoulua. Viljan jakoa varten perustettiin toimikunta, jolle lienee tullut hiukan kiire toukokuuta kun elettiin. Apu oli kerätty Pietarissa ja siitä ilmoitti rouva Zandt.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti