maanantai 4. tammikuuta 2016

Joulun lapsi osa 3

Sen verran on vielä jouluaikaa, että jatkan sarjaani joulun lapsista kolmannella ja viimeisellä osalla. Oriveden Suomaseman Tammelan torpassa syntyi 26.12.1763 poikalapsi, joka sai seuraavana päivänä kasteessa nimen Tapani. Hän oli torppari Matti Juhonpojan ja tämän vaimon Maria Simontyttären nuorin lapsi. Viitteet Tammelan torppaan ovat niukat. Suomasema näkyy rippikirjoissa vasta 1784 alkaen. Mielestäni Matin sekä poikansa Samulin ja Tapanin pystyy paikantamaan siinä Tammelaan. Lisäksi näkyy Tapanin tulo Orisniemen torppaan vuoden 1788 jälkeen. 

Tapani siis avioitui rakuuna Simo Waksamin lesken  Maria Matintyttären kanssa. Vihkimerkintää en heille löytänyt, mutta kun rakuuna kuoli syyskuussa 1788, on avioituminen voinut tapahtua aikaisintaan 1789. Pitkään eivät Tapani ja Maria Orisniemessä viihtyneet, vaan muuttivat jo 1790 Kuhmalahden Haapasaarelle. (Tai Haapasaareen, miten lie paikalliset nimeä taivuttavat). Siellä Tapanista tuli reserviläinen Jagt, jonka numero oli 84. Lapsia perheeseen syntyi ainakin kuusi. Kuhmalahdella Tapanin syntymäpäiväksi merkittiin joulupäivä, mutta miehen täytyy olla sama Tapani.  

Lähde: pixabay

Rippikirjamerkinnät reserviläinen Jagtin kohdalla päättyvät  1807 ja seuraavassa kirjassa Maria mainitaan Jagtin leskenä. Oletan, että Tapani kuoli sodan aikana 1808 - 1809. Todennäköisesti hän muuttui reserviläisestä sotilaaksi ja sai surmansa joko taistelussa tai todennäköisimmin jonkin tartuntataudin kourissa. Sotilaslähteitä en ole tutkinut, koska Tapani ei ollut esi-isäni. Maria eli vuoteen 1828. Haapasaaressa oli suvulla sotilasperinteitä. Tapanin isoisä Juho oli ollut siellä sotilas Hanhat(t).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti