Maria Tuomaantytär Haapaniemi Karvialta kuoli 14.7.1803 ukkosen iskusta. Samalla kertaa menehtyi hänen seitsemänvuotias poikansa Juho Pietari. Haudattujen luettelo ei kerro tarkempaa ja tuskinpa tapahtumasta on sen enempää tietoa saatavissa. Maria oli torpparinvaimo. Mahdollisesti hän oli heinäpellolla, joko oman torpan tai talon. Voisi kuvitella, että ukonilman huomattiin lähestyvän ja heinät yritettiin saada suojaan tai haasiolle. Tai mitä nimeä Karvialla lieneekään käytetty niittyheinän kuivatukseen tarkoitetusta rakennelmasta. Laajat heinäpellot seipäineen kun ovat vasta 1900-luvun juttuja. Toki ukkonen on voinut yllättää myös suojaa etsineet.
Haku Hiskistä niin, että kuolinsyy-kenttään kirjoitetaan "åsk*" antaa 90 osumaa 65 seurakunnassa. Ainakin näin moni on siis menneinä noin 150 vuotena saanut surmansa salamaniskusta. Todellisuudessa määrä lienee selvästi suurempi. Varhaisina aikoina ei kuolinsyytä välttämättä kirjattu lainkaan. Kaikki seurakunnat eivät myöskään ole mukana Hiskissä. Vuoden 1850 jälkeiset tiedot puuttuvat sieltä melkein kokonaan. Ja onhan joku pappi voinut ilmaista asian niin, että tuo haku ei toimi.
Hiski paljastaa muutamia tapauksia, joissa samalla kertaa on kuollut useampia henkilöitä. Juvalla kuoli 6.7.1874 kolme henkilöä ukkoseniskusta, kaksi Kaislajärveltä ja yksi Purholasta. Emme tiedä, oliko kyse yhdestä vai useammasta onnettomuudesta. Ilmeessä kuoli 29.6.1847 kolme saman perheen lasta sekä lisäksi nainen, jolla on eri sukunimi. Heinjoella salama tappoi kolme saman kylän miestä 17.7.1839. Useimmin ukkonen on iskenyt ihmiseen Rantasalmella, kaikkiaan viisi erillistä kertaa.
Yhdestä kuolemantapauksesta on kirjattu vain vuosi, muut näyttävät ajoittuvan kesäaikaan, toukokuulta syyskuulle. Aiemmin tehtiin paljon ulkotöitä, joissa työvoimaa tarvittiin runsaasti. Sikäli salamaniskun luulisi tavoittaneen useammankin. Kokkolassa on 1.1.1836 kuollut ukkosen tappamana merimies Hacksellin viiden kuukauden ikäinen tytär. Ukonilma on kyllä tammikuussa mahdollinen. Silti jäin miettimään, onko kuolinsyy oikea vai onko kyseessä jotenkin pieleen mennyt merkintä.
Kuvalähde: pixabay
Yritin itse tehdä syyskuussa 2014 HisKin haudatuista analyysia ukkoskuoleman yleisyydestä. Sittemmin olen selaillut painettuja tilastoja eri tarpeisiin ja nyt tajusin, että siellä varmaan olisi kuolinsyytkin valmiina tilastona 1800-luvun lopulta.
VastaaPoistaKuvittelin lukeneeni asiasta hiljattain jonkin lehtijutun ja yritin etsiä sitä. Ehkä se olikin tuo sinun blogitekstisi, joka kummitteli mielessäni.
PoistaHöh, toinen graafinihan nimenomaan oli virallisista tilastotiedoista. En taida olla vielä kunnolla hereillä.
VastaaPoistaOlen eka kertaa sun blogissa ja liityin lukijaksi. Ois kiva jos tulisit kylään Aurinkokujalle.
VastaaPoistaKiitos. Kävin katsomassa blogisi, oikein mukavia kirjoittelet sisustamisesta. Oma sisustusintoni jotenkin lopahti vuosia sitten, kun tavaraa alkoi yksinkertaisesti olla liikaa.
Poista