perjantai 29. tammikuuta 2016

Kesäkuun 31. ja muita päiviä

Pieniä tarkennuksia ja lisäyksiä edelliseen tekstiin. Kun Legacy valitti aviottomien lasten tuntemattomista isistä virheellisten päivämäärien yhteydessä, oli kyse ilmeisesti puuttuvasta "vihkipäivämäärästä". Sama valitus tuli yhdestä avoliitossa 1900-luvun alussa eläneestä pariskunnasta. Eli ohjelma tulkitsee ne käytännössä liitoiksi, joilla on jokin tietty solmiamispäivä. Valitettavasti sellaista ei ole antaa.

Uteliaisuuttani tein Hiskissä hakuja lyhyempien kuukausien ylimääräisillä päivillä. Laiskuuksissani tein sen vain kastettujen osalta. Eli onko 29.2, 31.4, 31.6, 31.9 ja 31.11 syntynyt tai kastettu lapsia? Kyllä on. Jätin karkausvuodet pois tarkastelusta eli helmikuussakin tuo on todella ylimääräinen päivä. Erityisesti Enon seurakunta näytti olleen sellainen, jossa papin kalenteri ei ihan ollut kohdallaan. Tai pappeja taisi olla useampiakin, havainnot hajaantuivat eri vuosikymmeniin 1800-luvulla. Enon lisäksi myös Sysmässä ja Juuassa oli noina päivinä syntyneitä tai kastettuja. 

Aasinsiltana Karjalan(?) koivikkoa. Lähde: pixabay
 
Oma lukunsa oli Säkkijärvi. Hiskin hakutuloksista ihmettelin, mikä kumma mahtaa olla "karj:aispvm", joka monen lapsen kohdalla oli 29.2, myös silloin, kun ei ollut karkausvuosi. Kastettujen luettelosta (joka muuten vaati avautuakseen hetken ihmettelyä) arvasin, että kyseessä oli äidin syntymäaika. Rippikirja vahvisti olettamukseni. Surullinen tapaus, Kaisa Israelintytär kuoli synnytykseen. Hiskin perusteella hän kuitenkin lienee syntynyt 29. syyskuuta. 

Eiväthän nuo mitään pahoja virheitä ole. Osan varmaan voi alkuperäisistä lähteistä oikaistakin.  Oikeastaan olisi ihan mukavaa, että joku sukulainen olisi syntynyt olemattomana karkauspäivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti