torstai 22. maaliskuuta 2012

Muistikirja

Tiedän kyllä, että muitakin kirkonkirjoja kuin rippi- ja historiakirjoja kannattaisi välillä tutkia. Sukututkija tuleekin tutuksi yleensä ainakin muuttaneiden, ripitettyjen ja rippilasten luetteloiden sekä perukirjojen kanssa.  Joissakin seurakunnissa on pidetty tilikirjoja jo ennen rippikirjojen aikaa. Niistä voi löytää tietoja esivanhempiensa kuolemasta vuoden tarkkuudella. Nimiä ei aina ole, on vain kirjattu tyyliin Matti Juhonpoika Mattilan äiti. Tilan varallisuudesta voi päätellä jotain sen perusteella, paljonko hautauksesta on maksettu, onko soitettu kelloja, onko käytetty paarivaatetta jne.

Tänään törmäsin Valkealan kirkkoheran muistikirjaan vuosilta 1850 - 1862. Kirjan alkupuolella on lehtiä, jotka on aakkostettu. Niille kirkkoherra on merkinnyt joitakin nimiä muistiin. Asiayhteys ei pikaisella vilkaisulla selvinnyt. Sen jälkeen on paljon tyhjiä sivuja, mutta aina välillä on merkintöjä. Kirkkoherra on kirjannut seurakuntalaisten saamia rangaistuksia, tietoja siitä, kenen luona itselliset tai palkolliset asuvat, köyhäinavun (viljaa) saajia, niitä, jotka eivät ole vaivautuneet ehtoolliselle tai kinkereille sekä löysiä (försvarslösa). Hän on myös merkinnyt muistiin niiden lasten nimet, joiden lukutaito on ollut puutteellinen. Heidät on määrätty menemään kouluun (sockne skola). Ilmeisesti seurakunnassa on toiminut jonkinlainen "lukkarinkoulu", opettajaa ei tekstissä mainita.

En tiedä, onko kirja nimenomaan hankittu muistikirjaksi. Siihen viittaisivat painetun näköiset kirjaimet aakkostetussa osassa. Ehkä on ollut kirkkoherran mielestä hyvä kuljettaa jotakin rippikirjaa epävirallisempaa, mutta irtolappusia paremmin säilyvää mukanaan, kun hän liikkui seurakunnassaan. Käyttö on kuitenkin jäänyt aika vähäiseksi. Joku voi silti kirjasesta löytää esivanhempaansa koskevan merkinnän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti