tiistai 4. maaliskuuta 2014

Tuomas, rakuuna

Tuomas syntyi 1765 Tyrvännöllä. Hänen isänsä oli rakuuna, mutta ilmeisesti erosi 1779 palveluksesta ikänsä takia. Vuosina 1780 - 1781 perhe asui Kalvolassa, jossa myös Tuomas oli mukana. Sen jälkeen on kymmenen vuoden aukko, jonka ajalta en tiedä hänen vaiheistaan mitään. 1791 hänet kirjataan Suoniemen Pakkalan kylän rakuunaksi Henkirakuunarykmentin Turun läänin ylemmän osan komppaniaan. En tiedä, mikä komppanian virallinen nimi mahtoi olla suomeksi (jos sellaista olikaan), tuo on oma käännökseni.  Sotilasnimekseen hän sai Sparf, mikä nyt ei järin sotilaalliselta kuulosta. Värvättäessä hänet on merkitty viiden jalan seitsemän tuuman mittaiseksi ja naimattomaksi. 

Parin vuoden päästä Tuomas avioitui Kaisansa kanssa. Lapsia syntyi ainakin kahdeksan.  Tuomas ei ilmeisesti ehtinyt Kustaa III:n sotaan mukaan. Suomen sotaan 1809 - 1809  hänen on täytynyt osallistua, mutta siitä hän selvisi hengissä. Rippikirjassa ei ole merkintöjä, jotka kertoisivat Tuomaksen vaiheista tuossa sodassa. Seuraavalla rippikirjajaksolla hän sitten onkin eron saanut rakuuna itsellisten sivulla. Hän näyttää merkinnästä päätellen nauttineen jonkinlaista eläkettä ("gratialist"). Itsellisenä Pakkalassa hän eli elämänsä loppuun asti. Hän kuoli 1846.

Kuvituksena sotilasesi-isien kunniaksi Suomen sodan muistomerkki Kauhajoelta. Lähde: wikimedia

Tuomaksen elämä näyttää siis sujuneen ajalle tyypillisesti ja sikäli onnellisissa merkeissä, ettei kuolema korjannut sotaretkellä. Sukututkijana minua kuitenkin kiusaa tuo kymmenen vuoden aukko. Mahdollisesti koko perhe on tuolloin muuttanut, mutta minne? Tuomaksen vanhemmat nimittäin asuivat hänen luonaan - no, samalla rippikirjasivulla ainakin - lähes koko 1790-luvun. Muutamassa kohdassa rippikirjassa on merkintä, että Tuomas olisi tullut Suoniemelle Hämeenkyröstä. Se ei paljon auta. Siellä hän ei luultavasti ole avioitunut, joten hänestä on vain rippikirjamerkinnät. Nekään tuskin nimellä Sparf. Rippikoulunkin hän ehti muistaakseni käydä jo Kalvolassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti