lauantai 22. maaliskuuta 2014

Vuokralautakunnan päätöksiä

Vuosia sitten etsin lisätietoa eräästä torpasta, jossa sukuani oli asunut. Selasin silloin vuokralautakunnan pöytäkirjat. Nyt muistiinpanot pöytäkirjoista sattuivat silmiini ja katsoin, mitä olin kirjannut. Kunnassa oli paljon vuokraviljelijöitä (lähinnä torppareita ja mäkitupalaisia). Niinpä siellä toimi jonkin aikaa kaksikin vuokralautakuntaa. Kuten Wikipedia tietää kertoa, olivat lautakunnat toiminnassa vuosina 1909 - 1934.

Tuo vuokralautakunta näytti pitäneen ensimmäiset kokouksensa vuoden 1910 puolella. Suoranaisia riita-asioita oli jonkun verran. Lautakunta oli esimerkiksi tehnyt päätöksen korvauksesta, jonka torppari sai, kun hänen vuokramaastaan oli erotettu pieni osa itsenäiseksi myydylle tilalle. Niinikään lautakunta teki sovintoesityksen tilanteessa, jossa torppari oli mielisairauden vuoksi hoidettavana ja isäntä halusi perheen pois torpasta. Melko paljon oli torpissa pidettyjen katselmusten pöytäkirjoja. Niistä näkee esimerkiksi torppien rakennuskannan tarkasti. Vaikka en esivanhempieni torpan katselmusta löytänytkään, tulin kirjanneeksi katselmustietoja muistiin. Ehkä palaan niihin jonkun torpan osalta vielä.

Vuoden 1919 puolella alkoi torppien ja mäkitupien itsenäistyminen. Usein kaupat tehtiin vuokralautakunnan kokouksessa sopuisasti. Riitatapauksiakin oli. Tilanomistaja kiisti toisinaan lunastusoikeuden, koska katsoi, ettei kyseessä enää ollut torppa. Vuoden 1918 vaikeassa tilanteessa oli joitakin torppareita saatu allekirjoittamaan paperi, jolla he luopuivat eläkettä ja asumisoikeutta vastaan oikeudestaan torppaan. Eräissä tapauksissa näitä yritettiin myöhemmin mitätöidä. Asialla tuntuivat useimmiten olevan vankileiriltä vapautuneet lapset. Kaikissa näkemissäni tapauksissa vuokralautakunta piti eläkesopimukset voimassa ja eväsi torpan lunastuksen. Lautakunnan päätöksistä saattoi valittaa maanjako-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan oikeuteen. 

Tätä rakennusta on vielä 1941 sanottu torpaksi. Parilan torppa, jonka sijainti jää ainakin minulle mysteeriksi: Sääksämäki, Kiikala. Lähde: SA-kuva

Vuokralautakunnan asiat ilmeisesti vähenivät 20-luvun alkupuolella tai sitten pöytäkirjat ovat teillä tietymättömillä. Joka tapauksessa vuonna 1926 tuossa kunnassa näyttää asutuslautakunta aloittaneen toimintansa ja ottaneen hoitaakseen myös vuokralautakunnan tehtävät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti