perjantai 3. huhtikuuta 2015

Pääsiäinen kiinteään ajankohtaan?

Pääsiäinen on kevätpäiväntasausta seuraavan täysikuun jälkeisenä sunnuntaina. On ollut jo 300-luvulta lähtien (tai ainakin päätös tehtiin jossakin kirkolliskokouksessa tuolloin), jos muistan oikein. Kukaan ei ole tainnut ainakaan Suomessa esittää sen tai pitkäperjantain siirtämistä, vaikka muiden pyhien ajankohtia on muuteltu. Aamulehdestä 30.4.1910 kuitenkin luin kalenterin uudistamishankkeesta, joka olisi kiinnittänyt pääsiäisen huhtikuun kahdeksanteen päivään.

Lehtijuttu kertoo, että tuon vuoden kansainvälisessä kauppakamarikokouksessa Lontoossa oli käsitetäväksi tulossa ehdotus, jonka mukaan vuoden ensimmäistä päivää ei olisi merkitty millään päivämäärällä. Muut 364 olisi jaettu 12 kuukauteen, mutta niin että jokaisen vuosineljänneksen kahdessa ensimmäisessä kuukaudessa olisi ollut 30 päivää ja viimeisessä 31 päivää. Karkauspäivä joka neljäs vuosi olisi jätetty päivämäärälaskun ulkopuolelle kuten uudenvuodenpäiväkin. Tämän ehdotuksen takana oli hollantilainen de Klerk.

Ehdotuksen mukaan olisi pääsiäinen tullut aina uuden ajanlaskun mukaan huhtikuun seitsemänneksi päiväksi (vanhaa ajanlaskua 8.4). Etuna pidettiin, että tuohon aikaan voitiin odottaa kaunista ja lämmintä säätä. Se taas olisi edullista kaupankäynnille. Hm, ei tainnut ehdotus herättää suurempaa innostusta. Päivämäärättömät päivät olisivat varmaan aiheuttaneet ongelmia jo 100 vuotta sitten, nykyajasta nyt puhumattakaan. Eikä pääsiäisen sitominen tiettyyn ajankohtaan liene ollut ihmisille niin tärkeää.

Lähde: pixabay


Toivotan hyvää pääsiäisaikaa kaikille lukijoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti