lauantai 30. kesäkuuta 2012

Käräjillä

Tämä teksti on enemmänkin kysymys. Jos siis tiedät tutkimuksen aiheesta tai voit välittää sitä koskevan linkin, laita kommentti. Aiheeni on rikollisuus eri aikoina. Varsinaisen väkivaltarikollisuuden jätän  ulkopuolelle. Siitä muistan lukeneeni tutkimuksiin perustuneen artikkelin. Tiedän siis, että väkivaltarikollisuuden määrä on vaihdellut. Asukaslukuun suhteutettuna sen määrä ei nyt ole suinkaan suurimmillaan. Lienee myös selvää, että alkoholin salakujetus-, valmistus- ja myyntirikokset olivat suhteessa yleisempiä aiemmin, esimerkiksi kieltolakiaikana. Enää ei joudu käräjille humalassa esiintymisestä. Aiemmin taas liikenteeseen liittyviä rikoksia oli vähemmän ihan luonnollisista syistä. Jätetään siis nämä tarkastelun ulkopuolelle.

Aiheen tähän juttuun sain siitä, että minulla on tapana silmäillä sata vuotta vanhoista Aamulehdistä palstaa nimeltä Oikeus- ja poliisiasioita. Siinä on seurattu paitsi Tampereen raastuvanoikeuden asioita, myös lähialuiden käräjäjuttuja sekä tietysti suurempaa huomiota herättäneitä tapauksia kauempaakin. En kuitenkaan osaa sanoa, kuinka edustava otos on. Mielestäni kunnianloukkausjuttuja on ollut esillä suhteellisen usein. Oltiinko siis aiemmin herkempiä viemään oikeuteen henkilö, joka sanoi jotain herjaavaa tai levitti loukkaavaa juttua? Kunnianloukkaus lienee aina ollut asianomistajarikos. Sen, joka katsoi tulleensa loukatuksi, piti itse olla aktiivinen asiassaan.

Jonkun verran olen myös käynyt läpi 1700-luvun käräjäpöytäkirjoja. Niistä ovat mieleeni jääneet lukuisat maanomistusta koskevat riidat. Jonkun niityn käyttöoikeudesta saatettiin käydä oikeutta, kun ei päästy yksimielisyyteen, kenelle se kuului. Epäselvyydet olivat tietysti ymmärrettäviäkin, koska paljon tehtiin suullisia sopimuksia. Ehkä myös tilojen autioituessa - siis jäädessä kokonaan ilman asukkaita, ei pelkästään veronmaksukyvyttömiksi - saattoi naapurille tulla kiusaus korjata heinää toisenkin niityltä.

Tässä taustamietteitä kysymykselleni: Onko olemassa vertailukelpoisia tilastoja siitä, millaisisia asioita käräjillä on käsitelty eri aikoina?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti