Näin vuoden alussa tekee mieli suunnitella tulevaa, tässä tapauksessa sukututkimusreissuja. Meikäläisen juuret ovat niin tiukasti Satakunnan ja Hämeen mullassa, että kysymykseen tulevat lähinnä Turun, Hämeenlinnan ja Helsingin arkistot. Ensimmäiseksi pitää luoda tiukka silmäys Digitaaliarkiston uutuuksiin, ettei suotta matkustele tutkimaan sellaista, joka on kotikoneellakin nähtävänä.
Turun maakunta-arkistossa lähinnä kiinnostavat lainhuutoasiakirjat, miksei käräjäpöytäkirjat - siltä osin, kun niitä ei vielä ole digitoitu - laajemminkin. Ilmoitusasiain pöytäkirjoissa on 1900-luvulla selkeät luettelot alussa, mikä helpottaa tutkimista. Tyhmyyksissäni hain käyttöluvan (joka vaaditaan pöytäkirjoihin sisältyvien holhousasiakirjojen vuoksi) liian suppeana. Nyt joudun hakemaan uuden luvan. Arkistossa on myös Satakunnan alueen perukirjoja, kortiston tutkiminen jäi viimeksi Turussa käydessäni kesken.
Hämeenlinnassa kävin selaamassa Tampereen poliisilaitoksen osoitekortistoa. Myös maataloustiedustelujen aineistot ovat siellä. Molemmista olen blogiteksteissä kertonutkin. Niissä riittäisi tutkittavaa. Arkistossa käydessäni sain tietää, että Tampereen kaupungin asukkaiden perukirjoja ei säilytetä maakunta-arkistossa, vaan kaupuginarkistossa. Hm, sinnekin pitäisi ehtiä. Hämeenlinna on tiukan budjetin matkailijalle sikäli hankala paikka, ettei siellä näyttäisi olevan tarjolla edullista majoitusta. Harkinnassa onkin majoittuminen joko Tampereelle tai Helsinkiin ja kulkeminen junalla Hämeenlinnaan. Jos varaisi etukäteen edulliset junaliput, voisi hiukan säästää matkarahoissa. Lisäksi pääsisi tutustumaan isomman kaupungin kulttuuritarjontaan.
Helsinki on sitten tietysti ihan oma juttunsa. Suomen Sukututkimusseuran edullinen vierashuone houkuttelee lähtemään sinne. Olen melko paljon lainannut Kansallisarkiston aineistoja Ouluun. Toki tutkittavaa löytyisi, kaikkea ei voi kaukolainata. Erityisesti vuoden 1918 aineistot kiinnostavat. Katsotaan ja suunnitellaan...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti