maanantai 24. helmikuuta 2014

Kaksi Lastikkaa?

Lastikka on rippikirjoissa suhteellisen harvinainen nimi enkä ole koskaan nähnyt sitä muodossa Skolastika, vaikka kirjoitusasu muuten on kyllä vaihdellut. Kuitenkin Skolastikan eri muotoja näkyy Hiskissäkin olevan, joten ilmeisesti pappi on todennut vähäiset Lastikka-sukulaiseni tavallisiksi kansanihmisiksi ja käyttänyt lyhyempää muotoa. Nimeä näyttäisi esiintyvän vain varhaisimmissa kirkonkirjoissa. En muista yhtään Lastikkaa 1700-luvun lopulta.

No, nyt sitten Lastikka-nimisiä naisia näyttäisi olevan kaksi samassa talossa. Emäntänä 1600-luvun loppupuolella oli Lastikka, joka haudattujen luettelossa on saanut isännimekseen Olavintytär. Luettelon mukaan hän kuoli 1702. Kuitenkin 1703 alkavassa rippikirjassa näyttää samassa talossa olevan Lastikka Mikontytär, jonka sanotaan asuvan toisessa kylässä. Hyvä selitys tietysti olisi, että kyseessä olisi ensimmäisen Lastikan Mikko-pojan tytär. Tällaista Mikkoa eivät rippikirjat kuitenkaan tunne. Tietysti hän on voinut kuolla tulematta merkityksi kirjoihin ollenkaan. Näin ainakin, jos oletamme, että Lastikka Olavintytär kuoli vasta vanhalla iällä. Kun SAY:ssakaan ei Mikkoa mainita, pitänee ruveta miettimään muita mahdollisuuksia. 

Tässä ensimmäinen Lastikka 1600-luvun rippikirjassa. Lahde: SSHY:n kuvatietokanta

Ja tässä toinen Lastikka n. 1710. Sama lähde
  
Niin, tuo Lastikka Mikontytär vasta onkin mystinen tapaus. Oleskelu naapurikylässä taisi olla tilapäistä, koska samassa talossa hän on taas 1708 alkavassa rippikirjassa, kunnes 1720 alkavasta katoaa kokonaan. SAY ei näytä tuntevan häntä lainkaan. Kuitenkin sinne on 1700-luvun alussa jo piikojakin merkitty. Ei häntä muuten tunne Hiskikään, joten johonkin aukkokohtaan hän ihan ilmeisesti katoaa. Sellaisista ei ole 1700-luvun alussa puutetta. Täytyy jossain vaiheessa ottaa tarkasteluun naapuriseurakunnat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti