Ei minua tietenkään tuo tekijänoikeusrikkomus harmita, vaan se, että kuva oli viety toiselle sivustolle mitään kysymättä ja lähdettä ilmoittamatta. Tämän julkaisemiseen olisin kyllä antanut luvan, siinä ei ole mitään kenellekään elossa olevalle henkilökohtaista. Tulin sitten pohtineeksi myös sukulaisten kuvien julkaisemista verkossa. Tarkoitan sellaisten kuvia, jotka jo ovat kuolleet ja kuvien ottamisestakin on se 50 vuotta kulunut. Silloinhan kuva on vapaasti käytettävissä. Ehkä en kuitenkaan välttämättä haluaisi vaikka isoäitini kuvaa johonkin ihan vieraaseen yhteyteen. En tosin itsekään ole serkuilta lupia kysellyt mummun kuvan julkaisemiseen, mutta kuva sentään kumminkin on suvun esittelyn yhteydessä.
Kuvituksena ihan laillinen kuva vuodelta 1941. Miehiä Lokomolta. Lähde: SA-kuva.
Vielä jäin miettimään erästä kuviin liittyvää asiaa. Jotkut museot ja arkistot - kuten Vapriikin kuva-arkisto - perivät maksun, jos niiden hallussa olevia kuvia haluaa julkaista. Näin vaikka kuvat olisivat yli 50 vuotta vanhoja. Monet kuvista olisivat sukututkimuksen ja paikallishistorian kannalta mielenkiintoisia, mutta eihän harrastelijalla oikein ole varaa niitä ostaa. Onkohan niillä hallussaan sellaisia kuvia, joista on aikanaan tehty useampia kopioita? Mitä tapahtuu, jos jollakin on hallussaan tällainen museonkin omistama kuva ja hän julkaisee sen? Mahdollisesti edes tietämättä, että se on museolla, joka katsoo omistavansa sen oikeudet.
Eikö tämmöiseen tilanteeseen voi hankkia rikosasianajajan? Tuo onkin kurjaa, jos julkaistaan kuvia ja muita ilman lupaa ja kysymättä. Sekä myös kuvien kopiointi on varmasti väärin. Etenkin museoiden suhteen voin kuvitella, että väärinymmärryksiä voi tulla. https://www.heikkisillanpaa.fi/palvelut
VastaaPoista