Pahinta siinä, että joku julkaisisi oman (vaikka jo kuolleen) sukulaiseni kuvan toisessa yhteydessä, olisi, jos kuvaa kommentoitaisiin asiattomasti. Näin ei onneksi kohdallani ollut eikä dokumentista nyt mitään kovin ihmeellistä kommenttia irtoaisikaan. Mutta periaatteessa. Pitänee ryhtyä selvittämään, olisiko sopivaa tavallisen "Tallenna kuva nimellä"-toiminnon ehkäisevää tekniikkaa olemassa.
Lisäksi mietin, ovatko museot ja arkistot, jotka maksusta myyvät hallussaan olevien kuvien käyttöoikeuksia, koskaan miettineet, miten oikeuksista kertyvät tulot saisi optimoiduksi. Arvelen, että ei-kaupallisista toimijoista vain hyvin pieni osa hankkii nyt kuvien käyttöoikeuksia. Jos hinta tällaisiin tarkoituksiin olisi huomattavasti matalampi, olisiko oikeuksien ostajia enemmän?
Olin taannoin eräässä tilaisuudessa, jossa pohdittiin, missä kulkee tavallisen valokuvan ja valokuvateoksen raja. Valokuvan tekijänoikeudethan kestävät vain 50 vuotta kuvan ottamisesta, kun taas teoksella on suoja-aikaa 70 vuotta kuvaajan kuolemasta. Yksimielisesti päättelimme, etteivät tavalliset perhevalokuvat ylitä teoskynnystä. Itse en olisi valmis antamaan teoksen asemaa myöskään ns. käyntikorttikuville tai kuville, joissa kuvattava seisoskelee kuvaamon kulisseissa. Kumpaakin sorttia otettiin aikanaan varmaan tuhansia ja taas tuhansia ilman erityistä pyrkimystä omaperäisyyteen.
Kuvituksena talvikuva, jonka tekijäoikeuksia ei tarvitse mietiskellä.
Entä tunnettujen valokuvaajien työt? Jos tällainen kuvaaja on ottanut tavallisen näköisen perhekuvan, missä väki seisoo ulkona ryhmässä ja katsoo kameraan. Onko siitä yritettävä etsiä itsenäistä ja omaperäistä otetta? Kuvaajan oikeudenomistajia voi olla aika hankala löytää, jos tämän kuolemasta on kulunut vaikka 60 vuotta. Ehkäpä joku instanssi (Kopiosto?) asiaa hoitaa? Luultavasti siihen suuntaan, että kuvassa teoskynnys ylittyy. Oikeudesta ei kannata lähteä ratkaisua hakemaan. Ehkä tunnettuihin nimiin kannattaa pitää etäisyyttä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti