Hyvää uutta vuotta kaikille lukijoille! Pidin vähän lomaa kirjoittamisesta ja keskityin joulun aikana omaan sukututkimukseen, mikä olikin tosi kivaa taas vaihteeksi. Jouluakin on vietetty ja ihmisiä tavattu, joten ei tämä pelkkää koneella istumista ole ollut.
Olen aika lailla oman sukuni selvittänyt niin pitkälle kuin kirkollisia lähteitä käyttäen pääsee. Puolison suvusta kyllä puuttuu vielä jotakin, koska olen jäänyt odottamaan digitoinnin etenemistä. Enää ei millään haluaisi ruveta lainaamaan mikrofilmirullia. Digitoinnin tämänhetkinen tilanne pitääkin tarkistaa ihan lähiaikoina.
Nyt tein päätöksen katsoa, mitä henkikirjat pystyvät antamaan omalle tutkimukselleni. Aloitin Mouhijärvestä, koska siellä rippikirjat alkavat 1748, mutta historiakirjoja on olemassa jo vuodesta 1665. Ajattelin, että henkikirjat ja historiakirjat tukevat sopivasti toisiaan. Toisekseen Mouhijärveltä on käytettävissä Iso-Iivarin talonhaltijaluettelot ja SAY, jos omat tulkinnat rupeavat epäilyttämään. Lisäksi tiesin, että useimmat Mouhijärven esivanhemmistani ovat olleet talollisia, joten mahdollisuus löytää heitä henkikirjasta on suhteellisen hyvä.
Loman aikana jäin koukkuun henkikirjojen tutkimiseen. Eipä uskoisi, että sellainen on mahdollista. Kerron yksityiskohtia joskus tarkemmin. Homma on hidasta, koska lähteitä on lähes joka vuodelta. Saadakseni keskittyä paremmin tähän tehtävään, päätin hiukan harventaa blogin ilmestymistä. Kun tähän saakka olen kirjoitellut kolmisen kertaa viikossa, saa tästä eteenpäin pari kertaa viikossa riittää.
Henkikirjoillahan voi jatkaa tutkimusta myös toisesta päästä, siis 1900-luvulta. Vaikka kirkollisia lähteitä ei saa käsiinsä, antaa arkistolaitos kyllä käyttöluvan henkikirjojen selaamiseen sukututkimuksen takia. Minulla taitaa itse asiassa olla sellainen voimassakin Turun ja Porin läänin henkikirjoihin. Siispä ensin Turkuun ja myöhemmin kenties Hämeenlinnaan.
Mouhijärven (Suodenniemen) henkikirjaa 1650. Lähde: Digitaaliarkisto
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti