perjantai 16. tammikuuta 2015

Rautatietä rakentamaan vai minne?

Olen joskus lyhyesti maininnut Henrik Abraham Packalenin, esisetäni, joka toimi seppänä Vesilahden Onkemäen Aliöyrässä (kuinkahan tuo nimi pitäisi taivuttaa?). Hän asui kylässä kymmenkunta vuotta ennen kuin rippikirjan (linkki vain SSHY:n jäsenille) mukaan 1869 pyysi mainetodistuksen jonnekin, josta paras arvaukseni on rautatie. Pappi on lisäksi merkinnyt, että ei tiedä, missä Henrik oleskelee. Muuttaneiden luettelo ei 50-vuotiasta seppää tunne. Voi tosin olla, että isän ja pojan muuttovuodet ovat merkinnöissä vaihtaneet paikkaa, koska August muutti Karunaan 1869. Ei Henrikiä tosin löydy edellisen vuoden luettelostakaan.

Kyllähän rautatietä tuohon aikaan rakennettiin ja seppiäkin luultavasti rakennustöissä tarvittiin. Vuorossa taisi noina vuosina olla rata Riihimäeltä Pietariin. Nälkävuosina liikkuneet kulkutaudit tappoivat paljon myös ratatyöläisiä. Olisiko Henrik kohdannut matkansa pään pian työmaalle tultuaan? Se voisi selittää, miksei mitään tietoa hänen kohtalostaan tullut kotiseurakuntaan. Muutenhan 1800-luvun loppupuolella elettiin aika vakiintuneissa oloissa ja viesti kuolemasta olisi varmaan saavuuttanut Vesilahden. Harmittaa tuo himmeä teksti. Onhan se hiukan noloa, kun ei 1860-luvun tekstistä saa selvää.

 Lähde: pixabay

Nämä minun Packalenini olivat varsin tavallista väkeä: käsityöläisiä, torppareita, maatyöläisiä. Yritin etsiä Henrikiä Historiallisesta sanomalehtikirjastosta. Jos vaikka vaimo olisi kaipaillut häntä lehti-ilmoituksella. Ei kuitenkaan tärpännyt. Packaleneista on kyllä vaikka kuinka paljon juttua lehdissä, mutta he ovat yleensä hiukan "hienompiin" sukuihin kuuluvia. En ole tarkistanut, onko ratatyömailta esimerkiksi palkkaluetteloita olemassa. Ei sellaisen selaaminen kovasti edes houkuttele. Toistaiseksi annan siis mielikuvitukseni laukata Henrikin kohtalon suhteen.

2 kommenttia:

  1. Kyllä se rautatieltä näyttää tuo sana minunkin silmissäni. Samalla sivulla alempana on samanoloinen rivi vähän selvempänä.

    Rautateille lähteneet ja heidän tietonsa kiinnostavat minuakin kovasti. Yksi esi-isä kuoli rautatiellä nälkävuosien aikaan, mutta siitä ja radalla hautaamisesta tuli tieto kotiseurakuntaan (Lammi). Kiinnostaisi kuitenkin saada selville, missä hän oli ratatöissä ja minne haudattiin, mutta en ole vielä keksinyt, mistä radanrakentajien tietoja tuolta ajalta edes voisi olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen joskus Vakasta katsellut kaikenlaista rautateihin liittyvää, mutta vastaan ei tullut mitään noin vanhoilta ajoilta.

      Poista