Satuin Digihakemistossa R-kirjaimen kohdalle ja silmäni osuivat lyhenteisiin RGIA, RGVIA ja RGADA. Mitäs kummaa niiden taakse kätkeytyy? Linkkejä taitaa olla nelisenkymmentä, mutta yhteenkään ei ole tehty hakemistoa. Nimekkeisiin sisältyy yleensä fondinumero ja usein viittaus jonkin ministeriön arkistoon. Ministeriöiden nimet vaikuttavat autonomian aikaisilta. Mukana on myös viipurilaisten toimielinten arkistoja. R niinkuin Rossija?
Portti osaa selventaa kaksi ensin mainittua. RGIA on Venäjän valtiollinen historiallinen keskusarkisto, jossa sen mukaan on Viipuriin liittyviä aineistoja. RGVIA puolestaan on Venäjän sotahistoriallinen arkisto, josta Portti tuntee venäläiset sotilasasiakirjat sekä Viipurin insinöörikomennuskuntaan ja Vanhaan Suomeen liittyvät asiakirjat. Muutakin näyttäisi kuitenkin näistä digitoidun. Digihakemistohan kertoo nimenomaan Digitaaliarkistossa olevista dokumenteista. RGADA on Portille vieras käsite.
Tornion vastavakoilukeskuksen aineisto ei ilmeisesti liity edellä mainittuihin arkistoihin. Lähde: Digitaaliarkisto
Olisiko yhteistyö venäläisten arkistojen kanssa tuottanut digitoituja Suomea koskevia aineistoja? Sehän olisi erinomaista. Eipä siis muuta kuin tutkimaan. "Suomen rautateiden uudelleenjärjestelyt, junien myöhästymisen syyt 1916-1916 (2/1916:120)" vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta tuottaa pettymyksen: "Aineisto on näyttörajoitettua ja on katsottavissa arkistolaitoksen tutkijasaleissa ilman kirjautumista." Vuodesta 1916 ei tietenkään ole kulunut 100 vuotta, mutta että junien myöhästymisen syyt 98 vuotta sitten olisivat jotenkin arkaluonteista aineistoa nyt... Kun sama teksti ilmestyy näytölle myös avattaessa "Suomen rautateiden valtionpalveluksessa olevien virkailijoiden virkapuvut 1878-1879 (1:569)"-aineistoa, täytyy kyse olla jostain muusta. Virhe vai venäläisen arkiston vaatimus? Oikein muuta ei tule mieleen. Jos jaksaisi täyttää palautelomakkeen...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti