Kun olin ehtinyt tutustua hiukan Indikon käyttöön, tuli sopivasti viesti, että Ancestry.se:n ruotsalaiset kirkonkirjat ovat vapaasti käytettävissä pääsiäisen ajan. Kirkonkirjat pitävät sisällään rippi- ja historiakirjoja hiukan eri nimikkeillä vuosilta 1500 - 1940. Näin palvelu itse ilmoittaa, välttämättä ei kaikista seurakunnista tietenkään noita varhaisimpia kirjoja ole olemassa. Merkittävää on mielestäni 1900-luvun mukana olo selvästi pitemmälle kuin missään suomalaisessa palvelussa. Syynä Suomessa otettu tiukka linja yksityisyyden suojaan.
Tuo Ancestry.se:n käyttöliittymä muistuttaa siinä mielessä Suomen Arkistolaitoksen Digitaaliarkistoa, että hakemistoja ei ole, elleivät itse kirjat niitä sisällä. Erona on kuitenkin se, että ruotsalaisella puolella voi tehdä myös hakuja. Tunnetustihan haku joko tärppää tai sitten ei. En ole vielä ihan tarkkaan selvillä siitä, miten haku suhtautuu talonnimeen sukunimenä. Toisinaan sukunimenä näyttäisi olevan patronyymi.
Aion nyt viettää kaiken liikenevän ajan ruotsalaisia kirkonkirjoja tutkien. Toivon saavani järjestykseen ne perheet, jotka Tornionjokilaaksossa jäivät Ruotsin puolelle Suomen siirtyessä Venäjän yhteyteen. Ihan kaikille en taida kuolinaikaa löytää, ovat mokomat eläneet niin pitkään 1900-luvulle. Useimmille aika kuitenkin löytyy.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti