Olen tainnut kertoakin, että seuraan "uusia" verkkoon ilmestyviä Aamulehtiä. Ne löytyvät tietysti Historiallisesta sanomalehtikirjastosta. Nyt ovat julkaisuvuorossa vuoden 1911 lehdet. Aiemmin tutkin myös Kansan Lehteä, mutta sitä ei ole digitoitu vuoden 1910 numeroiden jälkeen. Sukututkijana katson aina ensimmäiseksi kuolinilmoitukset. Muutaman sukulaisen kuolinvuoden olen tällä tavalla saanutkin selville. Kerran viikossa on julkaistu Tampereen kirkollisia ilmoituksia, joista saattaa löytää niitä, joiden kuolemasta ei ole erillistä ilmoitusta. Myös kuulutetut oli tapana julkistaa lehdissä, jotkut taas ilmoittivat itse kihlautumisestaan. Lisäksi kirkollisissa ilmoituksissa on muualle muuttaneita.
Seuraavaksi tutkin yleensä, onko minua kiinnostavilta paikkakunnilta mitään uutisia. Ne saattavat olla juttuja onnettomuuksista, tulipaloista ja oikeudenkäynneistä, mutta myös paikkakunnan yhdistystoiminnasta tai kunnalliselämästä. Joskus joku tuttu nimi pistää silmään näissä. Tutkin myös elinkeinoilmoitukset, tiedot huutokaupoista ja talokaupoista sekä maanmittaustoimituksista.
Luen myös mainoksia. Niistäkin näkee sen ajan elämää. Vuonna 1911 näkyy vielä se, että paljon tehtiin kotona. Niinpä kankaiden ja ompelimoiden mainokset ovat tavallisempia kuin valmisvaatteiden. Huomaan kuitenkin suurin piirtein tietäväni, mihin mainostettuja tuotteita käytettiin, vaikka joudunkin hiukan miettimään käsinkudottujen kantapäänsuojien tai siitosmunien tarkoitusta. Sen sijaan keuhkosairauksiin lääkkeenä käytetyn spirosiinin koostumus on jäänyt arvoitukseksi. Edes Wikipedia ei osannut auttaa.
Outoa on se, että lehtien isot uutiset eivät tunnu niin kiinnostavilta. Kun jo ennestään tiedän tapahtuneen, en välttämättä viitsi enää lukea siitä vanhasta lehdestä. Tietysti voisi seurata vaikkapa sortotoimien uutisointia eri lehdissä, mutta taidan jättää sen oikeille historiantutukijoille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti