perjantai 14. syyskuuta 2012

Astialla

Suku Forumilta huomasin, että Arkistolaitoksen Astia-järjestelmää voi nyt käyttää kotikoneelta. Sitähän piti tietysti kokeilla. Siispä rekisteröitymään, mikä kävikin ihan näppärästi pankkitunnuksilla tunnistautumalla. Sisäänkin pääsin kirjautumaan ilman kommervenkkejä. Tähän asti kaikki hyvin.

Koska en vähään aikaan ole menossa tutkimaan arkistolähteitä, en tilannut dokumentteja, vaan päätin kokeeksi hakea käyttölupaa käyttörajoitettuun aineistoon. Sellaiseksi valitsin Hämeenlinnan maakunta-arkistoon sijoitetun Tampereen poliisilaitoksen osoitekortiston vuodesta 1915 eteenpäin. En tosin ole ihan varma, onko osoitekortisto sellainen väestörekisteriasiakirja, johon ei Astian kautta voi hakea käyttölupaa. Joka tapauksessa yritän syksyn aikana päästä Hämeenlinnaan kortistoa tutkimaan, joten hain lupaa siis ihan todellisesta syystä. Katsotaan, miten käy.

Sitten tulee pyyhkeitä. Astian haku on ihan toivoton. Saman olen todennut aiemmin asiakirjoja arkistossa tilatessani. Jos on jo löytänyt Vakasta etsimänsä asiakirjan ja tietää sen signumin, pitäisi näitä hakusanaksi kirjoittamalla löytää asiakirja. Mutta ei. Haku "Tampereen poliisilaitoksen" antaa kymmeniä tuhansia Tampereeseen liittyviä linkkejä. Kokeilin lyhentää ja käyttää jokerimerkkejä. Sama juttu: joko ei löytynyt mitään tai sitten löytyi tuhansittain. Lopulta keksin, että hakua pystyy tarkentamaan. Kun olin sitten syöttänyt arkiston, arkistonmuodostajan ja sarjan niille kuuluviin kenttiin, suostui järjestelmä lopulta antamaan "osoitekortisto"-haulla 45 osumaa, joista sitten selasin haluamani esiin. Huh!

Sen jälkeen löytyi helposti painike, josta voi pyytää käyttölupaa.Kysyttiin syytä käyttöluvalle, sukututkimus oli tarjolla ihan ensimmäisenä. Lisätietojakin pystyi antamaan. Järjestelmä kysyi myös, haluanko käyttölupaa kaikkiin saman sarjan asiakirjoihin (osoitekortisto on jaettu aakkosittain osiin). Ihan fiksua.

Toivottavasti tuolle onnettomalle haulle tehdään jotain. Ainakaan minun logiikkani (jos sellaista on) ei toimi yhtään samalla tavalla kuin Astian. Vakastakin olen sentään oppinut etsimään tarkennetulla haulla. Yleensä on nimittäin kohtuullisen helppo päätellä, mihin hallinnonalaan etsittävä asiakirja kuuluu. Plussaa siis arkistolaitokselle siitä, että kotikoneilta toimivia palveluita on saatu lisää. Miinusta järjestelmän kehittäjälle siitä, ettei ole ymmärtänyt, miten tavallinen käyttäjä hakuja tekee.

3 kommenttia:

  1. En muista kirjoitinko omaan blogiini kokemusta Turun maakunta-arkistossa tänä kesänä. Arkiston oman lainhuutokortiston antamalla viitteellä en Astiasta saanut ulos oikeaa yksikköä tilattavaksi. En edes henkilökunnan avulla. Meni vapaamuotoiseksi tilaukseksi, mikä on hieman "hassua" kun kyse on samassa talossa olevasta perusmateriaalista.

    En tiedä missä mättää, vapaasanahaku lisärajoituksin on toiminut kaikissa muissa palveluissa, mutta Astiassa ei, todellakaan.

    VastaaPoista
  2. Juu ei ole helppokäyttöinen. Johtunee siitä että noita arkistojen nimiä on kirjoitettu eri tavoin ja sitten yhdistetty. Ehkä. Mutta on työläs.
    Minkäin hain ja käytin noita Tampereen poliisilaitoksen kortteja:
    http://metsis.blogspot.fi/2012/05/tampereen-poliisilaitoksen.html
    Ja ne oli kyllä jänniä. Suosittelen! Ne ovat laatikoissa ja siellä on sitten kortteja alkaen esim. Me-Mi. Samalla kun katsoin noita omia niin samalla näin muita lähellä samaa nimeä olevia.
    Kannattaa muuten tilata samalla kertaa kaikki kolme laatikkoa, jos vain tarvitsee. Ne loppuvat vuoteen 1985.

    VastaaPoista
  3. Olen joskus aiemmin tilannut korteista valokopioita. Nyt kuitenkin huomasin, että voisin saada muidenkin sukulaisten vaiheisiin niistä lisävalaistusta.

    Pitäisi varmaan antaa Astian hakutoiminnosta palautetta arkistolaitokselle. Ei taida tämä blogikirjoittelu paljon auttaa...

    VastaaPoista