Siikaisten Otamolta avioitui Kreetta Mikontytär pomarkkulaisen Rossin talon pojan Juho Juhonpojan kanssa 1786. Siispä katsomaan Pomarkun rippikirjoja. Rippikirjat näyttävät alkavan vasta vuodesta 1804. Rossilla (taloja on tuossa vaiheessa kaksi) on tuolloin emäntänä Kreetta Mikontytär, syntymäaikakin täsmää ja varmemmaksi vakuudeksi seuraavissa kirjoissa on mainittu Siikaisten Otamo. Oikea henkilö siis. Mutta isäntänä ei ole Juho, vaan Matti Eliaanpoika. Jaahas, mistä löytäisimmekään Pomarkun edeltävät rippikirjat?
Emme valitettavasti mistään. Ne ovat palaneet Noormarkussa 1918 osana Noormarkun kirjoja. Kun aikansa tutkii Pomarkun ja Noormarkun lisätietoja HisKistä, tämä tieto sieltä löytyy. Myös Genoksen artikkelista asia selviää. Onneksi Pomarkun omat rippi- ja historiakirjat sentään alkavat 1800-luvun alusta. Jostain syystä en ole aiemmin törmännyt näin pitkään jaksoon puuttuvia kirkonkirjoja. Toki tiedän, että on muitakin seurakuntia, joissa tilanne on vastaava. Silti olo on hiukan kynsille lyödyn tuntuinen.
Seuraavaksi katsomaan paljon epätarkempia henkikirjoja. Kun olen onnistunut palauttamaan mieleeni, miten henkikirjat löytyivätkään Vakasta, saan ne Digitaaliarkistosta esille. Onneksi useimpien henkikirjojen alkulehdillä on koneella kirjoitettu sisällysluettelo, josta saa osviittaa, mistä kohtaa Noormarkun osana olevaa Pomarkkua kannattaa hakea. Tutkimus vuosilta 1786 - 1800 paljastaa, että Juho Juhonpoika on kuollut vuoden 1788 aikoihin. Kreetan avioliitto on siis kestänyt vain pari vuotta. Matti Eliaanpoika on tullut isännäksi viimeistään 1790. Leskeyskään ei siis ole ollut pitkä.
Kun Kreetta Mikontytär on vain tutkimukseni sivuhaaraa, halusin esille pelkästään syntymä-, vihki- ja kuolinajan sekä puolison/puolisoiden syntymä- ja kuolinajan. Osittain epätarkoiksi ne nyt sitten puuttuvien rippi- ja historiakirjojen takia jäävät. Henkikirjojen tarkkuus ei oikein tyydytä pedanttista sieluani.
Siikaisten seutu kiinnostaa minuakin ja itsekin olen sitä selvitellyt. Pohjois-satakunnan seudun parhaimpia asiantuntijoita taitaa olla Raimo Ensio Harju. Hänellä oli aiemmin nettisivut joita olen aikanaan useasti yön pimeinä tunteina tavannut. En tiedä ovatko tiedot tällä hetkellä missään netissä. Mutta Harju vastaa kysymyksiin Yahoon satakuntalaissuvut-palstalla. Meinaan vaan jos haluat tietää mistä lähteistä voisi saada lisätietoja Pomarkkulaisista. Minulta näytti löytyvän myös tuosta Kreetasta ja hänen perheestään nuo samat ylimalkaiset tiedot. Tiedot ovat peräisin siikaislaiselta sukututkijalta. Kreetan lapsista Johanilta näyttää olevan jonkin verran jälkeläisiä kannassa.
VastaaPoistaPidän tuon mielessä, jos Pomarkkuun katoaa lisää väkeä. Kreettan osalta tyydyn noihin tietoihin. Varsinainen tutkittava sukulinja menee hänen veljensä Mikko Mikonpojan tyttären Anna Kreettan kautta Merikarvian Långforsiin.
PoistaJos tahdot listauksen niistä jälkeläisistä joita minulta löytyy niin otahan yhteyttä. Löytyy Anna Kreetan ja Lankosken porukkaa.
Poistat. Anne
Kiitos, vertaan mielelläni siihen, mitä itselläni on koossa. Laitoin sinulle yksityisen viestin SukuForumin kautta. Siinä on sähköpostiosoitteeni.
PoistaJa tuli luettavaa paluupostina. Ei vahingossakaan lopu tutkittavat asiat kesken :)
VastaaPoistaKiitos, perille tuli. Palaan sähköpostilla asiaan, kun olen ehtinyt sulatella tietoja vähän aikaa.
PoistaSulattele ihan rauhassa ja vertaile jo sinulla oleviin tietoihin. Jos huomaat ristiriitoja niin pistä viestiä niin tarkistellaan.
PoistaVaikka postauksesi on jo pari vuotta vanha, niin kirjoittelen tähän kommenttini. Voihan olla, että joku muu löytää sen samalla tavoin kuin minäkin googlella. Olen kirjoittanut exceliin Noormarkun kappelin (sisälsi myös Pomarkun) henkikirjat 1750-1807 ja laittanut sinne suorat linkit digitaaliarkiston nettisivuille. Toki tallennusvirheitä voi olla, joten linkeistä voi käydä tsekkaamassa alkuperäisen tiedon helposti. Excel on vapaasti ladattavissa esimerkiksi Facebookista Satakuntalaiset suvut-ryhmän tiedostoista.
VastaaPoistaKiitos tiedosta, varmasti hyödyllinen väline.
Poista