Tässä taannoin tuskailin Tornionjokilaaksoa tutkiessani rajan muodostumisen 1809 aiheuttamia hankaluuksia. Taisin muistella nähneeni jossakin näiden Ruotsin puolelle jääneiden seurakuntien kirkonkirjoja. Hömelö minä! Olin tietysti nähnyt niitä SSHY:n jäsensivuilla. Siellä on nimittäin Hietaniemen, Jukkasjärven, Karesuvannon, Karl Gustavin, Pajalan ja Övertorneån kirjoja digitoituna. Lisäksi luettelossa on New Yorkin merimieslähetys, Repolan pogosta ja Vienan-Karjalan ortodoksiseurakunnat. Jälkimmäisistä olen joskus katsellut New Yorkin merimieslähetyksen asiakirjoja ja siitä yhteydestä varmaan oli syntynyt epämääräinen muistikuvani edellisistä. En tiedä, mistä lähteistä digitointi on tehty (selviäisi varmaan SSHY:n sivuja perusteellisesti selaamalla), mutta veikkaisin suomalaisia arkistoja.
Kokonaisuudessaan Tornionjokilaakson jakautumisen kahteen valtakuntaan 1809 aiheuttama ongelma ei tietenkään noilla kirkonkirjoilla ratkea. Rippikirjoja näyttää pääsääntöisesti olevan kunkin (kappeli)seurakunnan muodostumisesta sen jakson päättymiseen saakka, joka 1809 oli menossa. Historiakirjoja on hiukan pitemmällekin. Ruotsiin jääneiden kylien rippikirjat puuttuvat tämän jälkeen eli ovat siis Ruotsissa. Koska rajan yli solmittiin avioliittoja, jää osa juurista selvittämättä, mikäli ei suostu maksamaan ArkivDigitalin tai Ancestryn maksuja. Hiskistä löytyy lisätietoja seurakuntien muodostumisesta. Tuo Karl Gustavin seurakunnan kirjojen löytyminen oli tutkimuksilleni eduksi. Pystyin varmistamaan muutaman syntymä- ja kuolinajankohdan.
P.S. Kiitokset Kaisalle kiertopalkinnosta. Haluan antaa sen eteenpäin niille oikean reunan linkkilistan blogeille, joilla se ei vielä ole ollut.
Kiitos kiertopalkinnosta, sellaiste en ole vielä saanut. Tuumailen nyt alkuun, keille sen annan eteenpäin...
VastaaPoista