Justiina Aapontytär syntyi Laviassa 1854. Hänen Laviassa syntynyt isänsä Aapo (tai Abraham, jos niin halutaan) Antinpoika oli Sorolla työmiehenä. Siellä hän pysyi lopun ikäänsä. Äiti Justiina Juhontytär oli kotoisin Ikaalisista. Hän oli tuon ajan kotiäiti. Kävi varmasti auttamassa Sorolla ja ehkä muissakin taloissa, kun kutsuttiin. Perheessä oli kaikkiaan viisi lasta, aika vähän tuonaikaiseksi. Justiina kasvoi varmaankin jossakin mökissä Soron maalla.
Ajan tavan mukaan Justiina alkoi piikoa eri taloissa 1870-luvulla. Hän piipahti myös Suodenniemen Kalliokoskella 1881, mutta palasi jo seuraavana vuonna takaisin. Vuonna 1884 hänet kuulutettiin avioliittoon hämeenkyröläisen entisen torpparin Adam Simson Koiviston kanssa. Tämä oli vanhempi, syntynyt 1830, leskeksi jäänyt ja yksineläjä, kun hänen kaksi poikaansa olivat muuttaneet Mouhijärvelle. Ehkä Aatami (tuskinpa satakuntalaiset häntä Adamiksi kutsuivat) ja Justiina tapasivatkin Mouhijärvellä, jonne Aatamilla oli hyvinkin lyhyt matka, pitäjän rajoilla kun asui. Eikä etäisyys Laviallekaan nyt ihan hirveä ole.
Sitten seuraa tarinan erikoinen piirre. Aatami ja Justiina eivät koskaan avioituneet eivätkä muuttaneet yhteen asumaan. Kummankin kohdalla on rippikirjoissa toistuvasti merkintä kolmesta kuulutuksesta. Yhteinen lapsikin syntyi, Kalle-poika tuli maailmaan 1885. Aatami pysyi Hämeenkyrössä, Justiina Laviassa kotonaan leskiäitinsä kanssa. Miten lienee elämä talouden puolesta järjestynyt, ehkä Aatami sentään poikaansa avusti sen mitä pystyi, kun itsekin eli itsellisenä.
Uusi mies astui Justiinan elämään, mutta nytkään ei avioiduttu. Vuonna 1896 syntyi Martta-tytär huhtikuussa. Kesäkuussa Justiina kuoli. Kuolinsyytä ei ole merkitty, mutta ehkä hän ei enää 42-vuotiaana toipunut synnytyksen rasituksista. Martta-tyttären elämä päättyi lokakuussa samana vuonna. Jäljelle jäivät isoäiti Justiina ja Kalle-poika. Kun Justiinakin kuoli 1898, oli Kalle omillaan 13-vuotiaana. Isänsä luokse hän ei mennyt. Tämä eli yksinään vuoteen 1909.
Tarina panee miettimään, miksi pariskunta ei avioitunut. Justiina ei ollut raskaana, kun kuulutukset syyskuussa 1884 otettiin. Kalle syntyi vasta elokuussa 1885. Ehkä Justiina tuli toisiin ajatuksiin suuren ikäeron vuoksi. Tai Aatami ei halunnut luopua itsenäisestä elämästään. Outoa on, ettei kirkko painostanut heitä solmimaan avioliittoa, kun lapsikin syntyi. Ehkä vapaamielisyys oli voittamassa alaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti