maanantai 11. helmikuuta 2013

Miksi protestilistalla?

Historialliseen sanomalehtikirjastoon on aikakauslehtien puolelle ilmestynyt Kauppalehden protestilista. Ehkä se on ollut siellä jo pitempään, mutta osui tässä päivänä muutamana silmiini. Digitoituna on vuodet 1909 - 1944. Listalle kai joutuvat ne, joiden maksamattomat maksut menevät perintään. Siispä hakuja tekemään.

Yllättäen sukulaisia ja kotikylän ihmisiä löytyi 30-luvun numeroista. Tietoja piti tietenkin innolla ruveta kirjaamaan ylös. Kyse näytti olevan useimmiten tila- tai maakaupoista. Ihmettelin osumien runsautta aikani, mutta olihan mahdollista, että talous oli tuohonkin aikaan tiukoilla. Kirjoittelin nimiä muistiin sukututkijana, en ihan silkasta uteliaisuudesta. Enkä aio niitä koskaan julkaista. Lähinnä toivoin löytäväni tietoja omistuksista, joista en ole aiemmin kuullut.

Nyt sitten rupesin käymään läpi muistiinpanojani. Aika vähän oli ihan uutta tietoa, mutta jotain sentään. Sitten tuli vastaan nimi, joka pysäytti miettimään. Eräs sukulainen oli myynyt tilansa - oikeastaan mökin ja tontin - henkilölle, jolla ei voinut olla vaikeuksia sitä maksaa. Oliko listalla siis muutakin kuin maksuhäiriömerkintöjä? Kiinnityksiä? Olisiko maksaja ollut hajamielinen? Omaa hölmöyttä on, etten ymmärtänyt ihmetellä tätä jo listaa tutkiessani. Olisihan se lehtiä selaamalla tietenkin selvinnyt. Tyhmän pään takia jne. Vilkaisu vapaasti verkossa luettaviin vuoden 1912 numeroihin ei selvennä asiaa. Toisaalta silloin selvittiin neljällä sivulla, 1930-luvulla sivuja oli enemmän. Olen kiitollinen, jos joku lukijoista osaa valistaa minua asiasta. Muuten joudun kirjastopäätteen ääreen uudestaan.

4 kommenttia:

  1. Blogikirjoituksessani totesin "Oy Talola-osumia oli myös Kauppalehden protestilistassa ja ensi tulkintani oli, että yhtiö oli ollut talousvaikeuksissa. Hieman hälyttävästi hakuosumia tuli samasta julkaisusta myös mummoni isän nimellä. Kun pääsin Kansalliskirjastoon availemaan osumia selvisi, että protestilistassa julkaistiin myös rekisteröityjen toiminimien muutoksia eli esim. maalaismeijerin hallituksen jäsenten nimiä. Oy Talola esiintyi myös vuosina 1936-1942 julkaistuissa vahvistetuissa kiinteistökaupoissa, joista voisi olla iloa jollekin kiinteistösijoittajan tutkijalle?"

    En ollut kovin selvästi kirjoittanut sitä, että vahvistettujen kiinteistökauppojen listassa oli kyse vain siitä mitä otsikko sanoo. Ei minkäänlaisesta protestista tai muusta talousongelmasta. (Jälkimmäisiä tietenkin saattoi olla kaupan motivaationa.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta. Mietin vielä, miten nuo listan päivämäärät suhtautuivat kauppakirjan tekoon ja lainhuudatuksiin. Ilmeisesti tuo vahvistaminen oli viimeinen eli silloin tehtiin merkintä rekisteriin?

      Poista
  2. Kuullostaa loogiselta, minulla ei ollut mitään vertailumateriaalia noilta vuosilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kyseessä sittenkin oli kauppakirjan päivämäärä. Löysin muutaman tapauksen, joista minulla on myös lainhuutotiedot.

      Poista