Tekstissä pari vuotta sitten kirjoittelin Taavetti Kekkosesta. Taavetti, joka vielä 1901 päättyvässä Mouhijärven rippikirjassa sai merkinnän uuden kirjan sivusta, päätti vuosisadan alkuvuosina vaihtaa maisemaa. Hän muutti ensin Tampereelle, jonka henkikirjaan 1905 hänet perheineen on merkitty 16. kaupunginosaan Vellamonkadulle. Siis Tammelaan. Ammattina on edelleen työmies. Voisi ajatella, etttä perheen siirtyminen Tampereelle johtui paremmista ansiomahdollisuuksista. Lapsista vanhin, 1888 syntynyt Vappu Sofia, varmaan pyrki jo ansaitsemaan elantonsa. Muut neljä olivat vanhempien elätettävinä. Vuoden 1910 henkikirja kertoo perheen siirtyneen Pispalan puolelle. Vappu ja vanhin poika Tyyko asuivat edelleen kotonaan, mutta työskentelivät kodin ulkopuolella. Tavallinen maaltamuuttajaperhe siis.
Tämän lähempää Vellamonkatua en kuvaa löytänyt. Tämä on kuitenkin Pekka Hellstenin kuva Pikilinnasta Ilmarinkadulta. Ei tosin Vellamonkadulla taida olla juuri mitään jäljellä Taavetin ajoilta.
Missä muissa tietolähteissä perhe voisi esiintyä? Tietysti vuosien 1915 ja 1920 henkikirjoissa, mutta niitä en vielä ole ehtinyt tarkistaa. Tampereen poliisilaitoksen osoitekortistosta en huomannut heitä etsiä. Seurakunnalle en aio maksaa, kun Taavetti ei ole kovin läheistä sukua. Sanomalehdet tietysti. Niistä paljastuu ainakin se, että Tyyko Kekkonen oli löytänyt työväenliikkeen riveihin. Hänen nimensä esiintyy nimittäin uudenvuodentervehdyksissä Kansan Lehdessä 1909. Siinäkin mielessä tyypillinen työläisperhe. Kukaan perheestä ei kuitenkaan näytä menehtyneen 1918.
Toinen suunta, mistä 1900-luvun alun nuoria ihmisiä voi etsiä, on siirtolaiset. Siirtolaisrekisterin passiluettelo (maksullinen) osaakin kertoa, että Wappu Sofia Kekkonen on saanut 9.5.1903 vuoden ulkomaanpassin. Hän oli työläisen tytär Tampereelta. Muut tiedot puuttuvat. Olisiko Vappu matkustanut jonnekin 15-vuotiaana? Siinä tapauksessa hän varmaan olisi ollut lastenhoitajana perheessä, joka muutti joksikin aikaa ulkomaille. Amerikkaan lähtemisestä ei tainnut olla kyse eivätkä muut Vapun perheen jäsenet ole ottaneet passia. Vuoden 1905 henkikirjaa tehtäessä on Vappukin mukana eikä merkintää ulkomailla oleskelusta ole. Ulkomailla käynti oli poikkeuksellista. Kuinka monta Vappu Sofia Kekkosta Tampereella mahtoi olla 1903?
Kuluiko Taavetin elämä ajalle tyypillistä uraa loppuun saakka? Kuten sanoin, aion perheen kohdalla tyytyä digitoituihin lähteisiin. Ehkä jotain merkittävää jää sen takia löytymättä. Mutta sukututkijankin on tehtävä valintoja, jo ihan taloudellisista syistä. Kerron, jos jotain vielä selviää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti