torstai 8. toukokuuta 2014

Puukenkäarmeija?

Edellisessä tekstissä kirjoitin Tyyko Kekkosesta, joka oli mukana Kansan Lehden uudenvuodentervehdyksissä 1909. Otsikkona tervehdyksille oli "Kansainvälisen Puukenkäarmeijan yksityisille henkilöille ja joukko-osastoille lähettävät allekirjoittaneet kukin paikkakunnaltaan toverillisen tervehdyksen". Puukenkäarmeija? Nimitys on minulle uusi. Toki muistan puukengät, jotka tulivat Suomessa muotiin joskus 60- tai 70-luvulla. Ruotsissa ja Hollannissa niitä kai oli käytetty pitkään. Suomessakin oli sodan aikana ja sen jälkeen puulla korvattu nahkaa kenkien materiaalina. Mutta että 1900-luvun alussa ja kokonainen armeija? Toki ymmärsin, että ilmaisu jotenkin viittaa työväkeen.

Puukenkä paljon myöhemmältä ajalta. Lähde: wikimedia


Rupesin katsomaan, mitä Historiallinen sanomalehtikirjasto tietäisi kertoa puukenkäarmeijasta. Viitteitä tulikin paljon. Ilmeisesti suosittu ohjelmanumero oli 1900-luvun alussa ollut "Puukenkäarmeijan marssi", jota esitettiin lausumalla. Katkelma marssista löytyi Vapaus-lehdestä: "Kun walowirrat wapaana wyöryy, hän toista silmäänsä hiukan hieroo ja katsoo päiwyen koittoon kerran, mutta tarttuu jälleen uneliaana lapioonsa: täytyyhän ansaista leipänsä." Runon kirjoittajaa ei nopealla haulla löytnyt, mutta useissa työväenliikkeen tilaisuuksissa sitä oli esitetty.

Mielestäni suomalaisen torpparin tai rengin asustukseen puukengät eivät ole kuuluneet. Olisiko kaupunkien työväki sellaisia käytänyt? En muista nähneeni niitä valokuvissa Vai onko tuo runo käännös tai laina ulkomailta, jossa köyhempi väki on kenties kävellyt puukengissä?Vinkit puukenkäarmeija-nimityksen alkuperästä ovat tervetulleita.

4 kommenttia:

  1. Kurkkasin Suomen Museot Online -sivustolle. Siellä on Hinnerjoelta ajoittamaton puukenkä. Ei minusta ole mahdotonta, että keskiaikaisten patinoiden tapaisia suojajalkineita olisi käytetty maaseudulla jossain yhteydessä. Mutta ...

    Hämäläinen 16.9.1875: "Täällä ei juuri kukaan tahdo käydä puukengissä muu kuin seppä pajassaan. Ilman laatu on peräti sitä vastaan. Se mies, joka ei meillä jaksa ostaa pitkävartisia saappaita, käy ruojuissa, ja ellei hän niitäkään saa, pitää hän talvella tallukoita ja suvella tanokkaita, vaan ei puukenkiä."

    VastaaPoista
  2. Puukenkäarmeijan googlaus on hieman hankalaa nettikauppojen tarjoamien "armeijan vihreiden" puukenkien takia. Vahvin tarjokas on taistelu Tanskassa, joka sai nimensä puolustajien heikon varustelutason mukaan. Mutta yhteys työväenliikkeeseen on kyllä varsin olematon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkemmin ajatellen nimitys voisi viitata köyhään kansanosaan, jonka etujen ajajaksi työväenliike asettui. Sikäli tuo olisi mahdollinen, mutta yhteys Suomeen jää silti hiukan auki.

      Poista
  3. Nimitys varmaankin viittaa yleisesti vallankumoukselliseen työväenluokkaan tai köyhälistöön, esim. Eteenpäin 1.5.1909:
    "Tänään on kansainwälinen köyhälistön päiwä, jolloin kaikkien sivistyneitten maitten köyhälistö, "puukenkäarmeija" käy mielenosotukselle wallassa olewaa porwarillista riistämisjärjestelmää wastaan..."

    Olisikohan puukenkäarmeija-nimityksellä jotain tekemistä sanan "sabotaasi" alkuperän kanssa? Sen sanotaan tulevan ranskan sanasta "sabot" (puukenkä).

    Esim. http://www.hankamaki.fi/Työ.php:
    "Itse asiassa sana ”sabotage” tarkoitti alun perin ’tallata puukengillä’. Käsite on johdettu ranskan kielen sanasta ”sabot”, puukenkä. Ranskalaiset maataloustyöntekijät käyttivät puukenkiä teollistumisen alkuaikoina ja heittivät jalkineensa sadonkorjuu- ja jalostuslaitteisiin, jotka olivat vieneet heidän työnsä. Näin he estivät niittokoneiden ja puimurien toiminnan tehden ne käyttökelvottomiksi ja aloittaen laajan sabotaasin. "

    Puukenkää on kaiketi käytetty työläisten vastarinnan symbolina, esim:

    http://www.anarkismi.net/kapis/19sabotaasi.htm
    http://modeducation.blogspot.com/2011/12/sabotage-as-american-as-apple-pie.html

    arvailee Kari

    VastaaPoista