maanantai 26. toukokuuta 2014

Verkkoaineistoja

Aivan muuta etsiessäni törmäsin sivustoon nimeltä Oulun Arkki. Se on Oulun kaupunginkirjaston kokoelma, joka sisältää Pohjois-Pohjanmaata käsittelevää kirjallisuutta ja erilaisia pienpainatteita digitaalisessa muodossa. Heti tietysti nousi kysymys, onko Tampereella jotain vastaavaa. Aikani Tampereen kaupunginkirjaston sivuja selattuani löysinkin ohjeen laittaa Piki-hakuun aineistolajiksi verkkoaineistot (ei siis verkkomateriaalit, joka on luettelossa seuraavana). Niitä osoittautui olevan kaikkiaan 407 kappaletta.

Piki-kirjastojen verkkoaineistoihin näyttää kootun melko paljon muiden toimijoiden julkaisemia tekstejä. Linkkejä on Koskesta voimaa-sivustolle, Tampereen yliopiston sivuille, Valkeakosken kaupungin sivuille ja monille muille sivustoille. Mukana on kuitenkin myös kaupunginkirjaston omaa materiaalia. Se sisältää erityisesti hengellisiä lauluja ja arkkiveisuja, joista myöhemmin tarkemmin. Myös Tampereen kaupungin vanhoja asiakirjoja on digitoitu. Sellaisia ovat vaikkapa "asiakirjat, jotka koskevat ehdoitusta Tammerkosken keskimäisen putouksen vesivoiman jakamisesta Tampereen kaupungin ja toiminimi J. C. Frenckell & Pojan välillä" ja " Keisarillisen Majesteetin armollinen julistus Tammerkosken fabriikeilla olevasta tullivapaudesta, annettu Helsinginkaupungissa 18 p. tammikuuta 1854". Pienpainatteista mainittakoon Kajanteen kenkäkaupan kenkähinnasto maaliskuussa 1936.

http://www.tampere.fi/kirjasto/digiaineisto/arkkiveisut/maalliset/kangas/10.pdf


Paikkakunnista eniten on esillä Tampere. Sen kaupunginosista erityisesti Viinikka-Nekalan alue ja Pispala näyttävät olleen aktiivisia. Myös Valkeakoskelta ja Vesilahdelta on paljon aineistoa. Silmiini sattui myös Lempäälään, Tyrväntöön, Oriveteen, Längelmäkeen, Siuroon ja Parkanoon liittyviä nimikkeitä. Ajallisesti aineistot liikkuvat 1800-luvulta nykyaikaan. Toki arkkiveisut - kuten Elinan surma - voivat viitata paljon vanhempiinkin tapahtumiin. Kuru-laivan haaksirikko on tietysti esillä, samoin vuoden 1918 sota. Arkkiveisujen aiheet olivat hyvin vaihtelevia, mutta kertoivat nekin usein onnettomista tapahtumista.

1 kommentti: