lauantai 10. toukokuuta 2014

Puukenkien kopinaa

Edellisen tekstin puukenkäarmeija jäi sen verran mietityttämään, että katsoin tarkemmin, mitä verkosta löytyy puukenkien historiasta. Löytämieni juttujen perusteella on niiden käyttö Ranskassa ja Hollannissa jatkunut hyvin pitkään. How Products Are Made-sivusto kertoo niiden olleen noissa maissa 1900-luvun alussa nimenomaan maalaisten työjalkine. Svenska Dagbladetin blogiteksti ajoittaa ensimmäiset puukengistä kertovat lähteet Tanskassa vuoteen 1496. Sama lähde mainitsee Hollannissa löytyneen 1200-luvulta peräisin olleita puukenkiä. Populär historia-lehti muistelee 1800-luvun kampanjaa, jolla pyrittiin edistämään puukenkien käyttöä koko Ruotsin alueella. Ne kun olivat suosittuja lähinnä maan eteläosissa. Missään ei kuitenkaan mainita puukenkäarmeijaa. Eikä puukenkien käyttöön tuntunut näissä maissa liittyvän suuria tunteita. Niitä kerrottiin olevan sekä arki- että juhlakäyttöön.

Koristeelliset, ilmeisesti hollantilaiset puukengät. Lähde: pixabay


Suomessakin näyttää vanhojen sanomalehtijuttujen perusteella olleen jonkinlainen kampanja puukenkien käytön lisäämiseksi. Tästä tietää kertoa ainakin Finland-lehti 1889 ja Savo-Karjala 1894. Puukengät lienee joillakin paikkakunnilla sisällytetty köyhien perheiden koulua käyville lapsille jaettuihin avustuksiin. Tällaisesta esimerkkinä on ainakin Hufvudstadsbladet-lehden juttu, jonka mukaan paikallinen ulkotyöväenyhdistys on valittanut kömpelöiden puukenkien aiheuttaneen lapsille vammoja ja leimaavan heidät muutenkin. Oltaisiinko tässä puukenkäarmeija-termin lähteillä?

Työväenlehtiin kohdistuva haku tuntuu vahvistavan tätä teoriaa. Työmies-lehti kuvaa melko ironisin sanakääntein köyhien koululaisten avustuksena saamaa vaatetusta ja puukenkiä. Lehden mukaan vaatetus ja puukengissä kulkeminen leimaa lapset "huonommiksi ihmisiksi". Puukengät ovat meidän ilmastossamme epämukavat, lapset taittavat niillä nilkkansa ja lisäksi ne ovat erittäin liukkaat pakkasella. Pahinta artikkelin mukaan oli kuitenkin kenkien loukkaava vaikutus. Ilmeisesti puukengät olivat Suomessa köyhyyden symboli. Vastausta siihen, kumpi oli ensin "Puukenkäarmeijan marssi"-runo vai sanonta puukenkäarmeijasta, ei lehdistä löytynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti