keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Murha Orivedellä

Koska sukuani on asunut Orivedellä, heräsi uteliaisuuteni, kun Pikin verkkoaineistosta löysin "Kaksi murhalaulua"-nimisestä vihkosesta laulun nimeltä "Isänmurha Orivedellä". Sävel pitäisi olla sama kuin "Sen ihanaisen Emman", mikä se sitten ikinä lieneekään ollut. Lainaan laulusta kolme säkeistöä:
"Oriveden pitäjästä 
Kerrottawan kuulin,
Että poika isällensä 
Murhaajaksi tuli.

Saunan lawolta pudonneeksi
Wanhus ensin luultiin,
Tapaturman uhriksi waan 
Ensin häntä luultiin.

-------

Hirwittäwän surman oli
Wanhusparka saanut,
Kirweenisku oli hältä
Päiwät lopettanut."

 Murha-ase lienee ollut ihan tavallinen työkalukirves, ei tällainen pixabaysta lainattu.


Säkeistöjä on kaikkiaan 18 kappaletta. Kun  vihkonen oli ilmestynyt 1898, ajattelin, että tapahtumasta olisi lehdissä julkaistu tietoja muutamia vuosia aikaisemmin. Tietoja kyllä oli, mutta ajoitus meni pieleen. Traaginen tapaus oli samalta vuodelta 1898. Lylyn kylässä oli eläkeläinen Jooseppi Lindell joutunut kokemaan tämän kauhean kohtalon. Juttua käsiteltiin käräjillä ainakin pariin otteeseen. Tuomio tuli marraskuussa.

Juttu ei sinänsä ylittäisi uutiskynnystä enää yli sata vuotta myöhemmin, mutta hämmästyin nopeudesta, jolla arkkiveisu ilmestyi. Se on selvästi kirjoitettu lokakuussa pidettyjen ylimääräisten käräjien jälkeen. Jotain kysyntää tämäntyyliselle materiaalille täytyi olla. Tekstin laatiminen ei liene ollut kovin vaativaa, sikäli nopeus on ymmärrettävää. Kirjoittajana on pidetty J. Kangasta. Mitenkähän suurilla painoksilla arkkiveisut lienevät levinneet?

2 kommenttia:

  1. Kiitos mielenkiintoisesta artikkelistasi. Huomattavasti nykypäivää maltillisempaa uutisointia aiheen dramaattisuuden huomioiden. Ehkä arkkiveisut hoitivat sitä puolta "tiedonvälityksestä".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Luulen, että arkkiveisuilla oli tosiaan vahva viihdemerkitys, ehkä tiedonvälityksen ohella. Hiukan vaikea nykyihmisen näkökulmasta ajatella, miten tieto liikkui aikana, jolloin sanomalehteä ei suinkaan tullut jokaiseen talouteen. Olihan tietysti kirkonkuulutukset, mutta niissä kerrottiin vähän erityyppisistä asioista.

      Poista