Joskus taisin kirjoittaa, että toisen pään sisään ei pääse. Vaikka tietää hänen elämänsä vaiheet, ei hänen ajatuksiaan osaa arvata ellei hän ole niitä tallentanut. Tämä tuli taas mieleen, kun tutkimuksessa tuli vastaan 16-vuotiaana avioitunut Vappu. Eikä Matti-sulhanen ollut kuin vuotta vanhempi. Tällä kertaa liikutaan Ikaalisten suuressa seurakunnassa 1700-luvun loppupuolella.
Mikä mahtoi saada nämä talollisten lapset avioitumaan noin nuorina? Oliko se suurta rakkautta vai vanhempien tahto? Miksi vanhemmat olisivat halunneet naittaa heidät niin varhain? Isännyyden siirtymisestä ei ollut kysmys. Matin isä jatkoi talonpitoa vielä melkein 20 vuotta ennenkuin luovutti isännyyden Matille. Emäntäkin talossa oli. Ensimmäinen rippikirjaan merkitty lapsi syntyi vasta kahden ja puolen vuoden kuluttua avioliiton solmimisesta. Pariskunta vihittiin "i full skrud", mitä se sitten Ikaalisissa mahtoikaan tarkoittaa. Juhla-asuisina, morsian kruunu päässään, ei missään tapauksessa näkyvästi raskaana.
Millainen mahtoi olla 16-vuotiaana taloon tulleen miniän asema? Kohdeltiinko häntä kuin omaa tytärtä? Kenties hän oli vain vähän piikoja paremmassa asemassa? Ehkä Vapulla oli helpompaa, olihan hän lähtöisin yhtä suuresta talosta. Myötäjäisiäkin varmaan oli, ihan tyhjätaskuna ei uuteen kotiin tarvinnut tulla. Tuohon aikaan lapset totutettiin töihin jo nuorina. Siinä mielessä siirtyminen toiseen taloon tuskin merkitsi suurta muutosta. Oliko hänellä lempeä anoppi vai tuliko töistä sanomista? Sitä emme saa koskaan tietää. Vappu ei kirjoittanut ajatuksiaan muistiin ja mahdollinen suullinen perimätieto on sekin ajat sitten häipynyt unholaan.
Ikaalisten uusi kirkko oli valmistumassa niihin aikoihin, kun Vappu kuoli. Hänet haudattiin omaan hautaan, mikä lienee tarkoittanut sukuhautaa, luultavasti vanhan kirkon lähellä. Kuvalähde: wikimedia
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti