sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Tampellaa ja Haveria

Etsiskelin taas huvikseni ruotsalaisten sanomalehtien kirjoituksia nykyisen Pirkanmaan alueen kunnista. Hakusanalla "Wiljakkala" löytyi seuraava teksti:

Juttu on julkaistu Post- och inrikes tidningar-lehdessä 27.12.1860. Siinä ilmeisesti on Tampellana myöhemmin tunnetun yhtiön synty. Molempien herrojen yritykset olivat toki toimineet jo muutamia vuosia.  Asia oli noteerattu myös suomalaisissa lehdissä. Sanomia Turusta kirjoitti 21.12.1860 näin:
 "Tampereen liina- ja rautakaluin tehdasyhtiö. Tällä nimellä aikovat herrat tehtaanisäntä G. Wasastjerna ja tuomari A. Törngren toimeen panna osuusyhtiön miljoonan hopiaruplan pääomalla jaettuna 2000 osaan, kukin osa tekewä 500 ruplaa hop., niillä käyttääksensä Tampereen masuunia, konetehdasta, ja sahaa, Messukylän pitäjässä, Hawerin rautakaiwantoa Wiljakkalan kappelissa sekä Tampereen liinankehräystä ja kutousta. Tähän yhtiöön kutsuwat he osallisiksi ketä waan haluttaa."
Niinpä niin, pellava oli liinaa ja kosken itäranta Messukylää. Olen kyllä joskus Haverin historiasta lueskellut, mutta olin täysin unohtanut raudan tuotannon ja kuljettamisen Tampereen  masuuniin. Kovin loistokas vaihe se ei ollut, epäpuhtaudet haittasivat eikä kuljettaminen tuon ajan välineillä ollut helppoa. Välimatkaa taisi olla nelisenkymmentä kilometriä. Kultakaivos olikin sitten ihan eri juttu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti