keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Lääninsairaala



Joskus olen satakuntalaisten seurakuntien kirkontileissä nähnyt merkintöjä kolehdeista, joita on kannettu lääninsairaalan hyväksi. Ajankohtaa en enää muista tarkasti, veikkaisin 1800-luvun alkua. Tulin silloin selvittäneeksi itselleni, että lääninsairaala perustettiin Turkuun jo 1700-luvun puolella. Sattumalta huomasin nyt, että arkistolaitos on vasta digitoinut sairaalan hallintorakennuksen ja mielisairaalan piirustukset. Ensin mainitut ovat vuodelta 1874. 

Vaikka aika harvoin näitä piirustuksia tulee tutkituksi, katsoin nyt niihin liittyviä karttoja. Sairaalan ohi näytti kulkevan Koillislinja (Nord Östra linien) ja myös teksti Kina backen löytyy piirustuksesta. Turun tuntemukseni ei ole kovin häävi, joten nimet eivät sanoneet mitään. Siispä katsomaan, mitä verkosta löytyy. Yliopiston lääketieteellisentiedekunnan historiasta kertova sivusto tiesi lääninsairaalan siirtyneen 1881 Kiinanmyllynmäelle. Nykypäivän kartasta selvisi, että Kiinanmyllynkatu kulkee Turussa edelleen ja keskussairaala näyttää sijaitsevan sen varrella.  



Noita kolehtitietoja katsellessani mietin, millaisia potilaita Turkuun kuljetettiin hoitoa saamaan 1800-luvulla vaikkapa Pohjois-Satakunnasta. Sekin selvisi mainitulta historiasivulta. Valtaosa potilaista sairasti jotain sukupuolitautia. Eipä ole aiemmin tullut mieleen, että niitäkin esiintyi maaseutupitäjissä tuohon aikaan. Mutta miksipä ei, vaikka väki ei paljon liikkunut oman paikkakunnan ulkopuolella, oli toki esimerkiksi Turussa käynti ihan mahdollista. Pitää joskus perehtyä sukupuolitautien historiaan ja levinneisyyteen tarkemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti