keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Keitä olivat Aleksandra ja Otto?

Tämän päivän Aamulehti kertoo, että Aleksandra Siltasen puistoon rakennetaan rantapromenadi ja sujuvat yhteydet uudelta Palatsinsillalta. Juttuun liittyy kuva vuodelta 2006. Kuvatekstissä sanotaan Juice Leskisen istuttaneen puistoon omenapuun. No niin, puiston sijainti tuosta suurin piirtein selviää, koska Palatsinsiltaa pitkin olen kävellyt. Puisto on jutun mukaan Tampellan alueella. Mutta kuka kumma oli/on Aleksandra Siltanen? Googlaamalla selviää, että Tampellan alueelle on nimetty kaksi puistoa tehtaan entisten työntekijöiden mukaan. Toinen heistä oli Otto Gustafsson. Puistoista tarkemmin täällä.

Aleksandra Siltanen oli töissä tehtaalla kutojana ja kirjurina, Otto Gustafsson työnjohtajana. Heistä jälkimmäinen on suhteellisen helposti löydettävissä rippikirjasta, vaikka samannimisiä onkin useampia. Viimeisin Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan digitoitu rippikirja, vuosilta 1888 - 1897, kertoo, että Otto oli syntynyt 1833 Lempäälässä. Ammatiltaan hän oli tuohon aikaan Pellavatehtaan kehruumestari. Koska hänen on merkitty tulleen 1877 Messukylästä, lienee hän asunut kosken itärannalla. Hänellä oli pari vuotta vanhempi Kangasalla syntynyt vaimo Loviisa. Lapsia perheeseen on merkitty neljä, kaikki tuolloin jo aikuisia. Mahdollisesti osa lapsista oli muuttanut pois kotoa. Juuri tämän enempää Otosta ei rippikirjasta selviäkään.

Aleksandra onkin sitten jo hankalampi tapaus. Edellä mainittu rippikirja ei tunne yhtään Aleksandra Siltasta eikä sennimistä näytä olevan edellisessäkään ainakaan teollisuustyöväen joukossa. Myöskään Pirkkalaan tuolloin kuuluneessa Pispalassa ei näyttäisi olevan Siltasia. Messukylääkin vähän silmäilin, mutta turhaan. Nyt aletaan olla hataralla pohjalla. Ehkä Aleksandra on saanut sukunimen Siltanen avioliiton kautta. Hiski ei kuitenkaan tunne Tampereella ketään vuoteen 1883 mennessä avioitunuttta Siltasta. Kenties Aleksandra on muuttanut Tampereelle vasta vuoden 1897 jälkeen. Kovin pitkällä 1900-luvun puolella hän ei varmaan ole syntynyt, nimi alkoi vähitellen käydä harvinaiseksi. Tampereen kaupunginarkisto tai ehkä puistotoimikin voisivat varmaan auttaa. Kyllähän heillä joku tieto Aleksandrasta on ollut, kun ovat puiston nimenneet. Aleksandra jääköön mysteeriksi ainakin toistaiseksi.

Mielestäni on hienoa, että kahta tavallista työläistä on tällä tavalla muistettu puistoja nimettäessä. Mikäpä sen paremmin sopisi tehtaiden kaupunkiin ja erityisesti Tampellan alueelle.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti