tiistai 29. heinäkuuta 2014

Miten tekijänoikeudet periytyvät?

Sain haltuuni erään sukulaisen kirjoittaman jutun noin kuudenkymmenen vuoden takaa. Se on tapahtumakuvaus, joka saattaisi kiinnostaa muitakin. Ajattelin, että skannaan sen ja julkaisen sukusivuillani. Jutun kirjoittaja on kuollut 80-luvulla, hän ei ollut naimisissa eikä hänellä tiettävästi ollut lapsia. Myöskään vanhemmat eivät enää ole elossa. Teksti tuntui siis olevan vapaata riistaa. Mutta miten asian laita on? Periytyvätkö tekijänoikeudet?

Verkostahan asia varmaan selviää, kun jaksaa lukea siihen liittyviä tekstejä tarpeeksi pitkälle. FINLEX-sivusto kertoo: "Tekijän kuoltua sovelletaan tekijänoikeuteen avio-oikeutta, perintöä ja testamenttia koskevia sääntöjä." Minulla ei ole mitään tietoa kirjoittajan jälkeen suoritetusta perinnönjaosta tai mahdollisesta testamentista. Sisaruksia hänellä oli ja he luultavasti perivät hänet. Omaisuutta ei tiettävästi ollut niin paljon, että hän olisi ruvennut testamenttia tekemään. Ilmeisesti minun pitäisi yrittää tavoittaa sisarukset ja mahdollisesti heidän lapsensa, jos haluan julkaista tekstin. 

Sisaruksia vai serkkuja? Perintöriitoja ei kuitenkaan taida olla. Lähde: pixabay


Muistaakseni serkutkin ovat joskus lukeutuneet perillisten piiriin, jos läheisempiä sukulaisia ei ole ollut. En muista, missä vaiheessa heidät rajattiin ulkopuolelle. Luulen kuitenkin, ettei siitä ole vielä 70 vuotta. Entä jos perillisinä olisivat olleet 35 serkkua? Pitäisikö minun yrittää tavoittaa heidät ja heidän jälkipolvensa saadakseni tuon rahallisesti täysin arvottoman tekstin julkaistua? Entä kuka vastaa julkaisupyyntöihin, jos omaisuus on mennyt valtiolle? Olkoon, tyydyn siteeraamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti