keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Sukututkimusmatkailua

Ennen puhuttiin nojatuolimatkailusta, kun kotona matkakirjoja ja -oppaita lukemalla tutustui kaukaisiin kohteisiin. Olen viime aikoina ja joskus aiemminkin matkaillut menneisyyden Suomessa tekemällä sukututkimusta. Olen käynyt paikoissa, jossa oikeassa elämässä en ole koskaan vieraillut tai joiden läpi olen vain pysähtymättä ajanut. 

Oma sukuni on pääosin asunut nykyisen Pirkanmaan alueella. Puolison sukua tutkimalla pääsee sitten jo hiukan kauemmas. Lahjaksi olen tehnyt muutaman sukututkimuksen. Ennen digitoinnin aikaa tein myös joskus vaihtokauppoja niin, että tutkin muutaman amerikkalaisen sukujuuria täällä Suomessa ja he puolestaan hankkivat tietoa siirtolaisiksi lähteneistä sukulaisistani. Jonkun suomalaisen kanssa taisin myös vaihtaa tällä tavoin tietoja, kun hänen sukuaan oli asunut täällä Pohjois-Pohjanmaalla. Näin ovat tulleet tutuiksi satakuntalaisten kirkonkirjojen lisäksi myös Kymenlaakson, rajan takaisen Karjalan, Turun seudun, Pohjois-Pohjanmaan, Peräpohjolan, myös Ruotsin puolen, ja nyt viimeksi Keski-Pohjanmaan rippi- ja historiakirjat. Savo, Etelä-Pohjanmaa, Kainuu ja Lappi ovat täysin tutkimatonta aluetta.

Vanhoja ja uudempia karttoja kannattaa käyttää lisänä, kun miettii talojen historiaa. Niistä voi nähdä, että suku on asustanut järven rannalla, peltoaukean keskellä tai peräti yksinäisellä korpiseudulla. Ehkä metsästys tai kalastus on tuottanut ruuan lisää. Ihan jokaista torppaa ei kartoista onnistu löytämään, mutta yllättävän samana nimistö on pysynyt. Jos jaksaa kirjastosta etsiä paikallishistoriaa käsittelevän kirjan, voi löytää lisätietoa tai vanhoja valokuvia seudulta. Se pieni ojapahanen, joka kartassa näkyy, jaksoikin pyörittää myllyä keväisin ja syksyisin. Verkossakin on nykyisin kylien historiaa. Sitten on tietenkin mainittava ne ikuiset tuomiokirjat. Monestakin niitystä on Suomessa riidelty. Tulipalojen yhteydessä on haettu paloapua. Itse tunnustaudun laiskaksi tässä suhteessa. Enemmän tulee etsittyä isoja riitajuttuja, kun kärjäpöytäkirjoja joskus jaksaa kahlata. Saadaankohan tuomiokirjoihin joskus aikaiseksi sellainen indeksointi, jossa jutussa esiintyvät henkilöt olisi lueteltu?

Suunnitelmissa olisi toteuttaa myös oikeaa matkailua sukututkimuksen pohjalta. Orivesi ja Tottijärvi olisivat sellaisia paikkoja, joissa pitäisi joskus liikkua ajan kanssa etsimässä esivanhempien asuinpaikkoja. Orivesi taitaa olla helpompi, sieltä näyttää suhteellisen helposti löytyvän tuttuja nimiä. Tottijärveläiset esivanhempani ovat olleet torppareita ja muita pieneläjiä. Heitä ei ehkä ole muistettu paikallisessa nimistössä. Jonkun kesämatkan yhteydessä aikeeni kumminkin aion toteuttaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti